DOBRO JE ZNATI!

Stres, loša prehrana, nedovoljan unos tekućine... Na što ukazuje pojava prištića na pojedinom dijelu lica?

shutterstock
20.09.2020.
u 09:31

Pojava akni i prištića kod odraslih postaje sve češći problem, a iza njih se može nalaziti i neki veći problem od nepravilnosti na koži. U otkrivanju problema može pomoći mjesto na licu na kojem je prištić nastao, a Grazia Daily s dermatolozima je napravila detaljan vodič za pojavu prištića na različitim dijelovima lica kojeg prenosi Diva.hr

Čelo

Vjeruje se da prištići na čelu ukazuju na probleme s mjehurom ili probavnim sustavom pa bi prištići na čelu mogli značiti da je došlo do dehidracije ili prevelikog unosa prerađene hrane. Čelo je također povezano sa živčanim sustavom pa i visoka razina stresa može pridonijeti pojavi prištića. 

Na liniji gdje počinje kosa

Prištiće na ovom području lakše je sakriti nego one na čelu ili na nosu, no i dalje su jednako iritantni. Prema stručnjacima, izvor problema mogu biti proizvodi za njegu kose, odnosno različiti sastojci u šamponima i regeneratorima koji mogu utjecati na kožu na različite načine pa može doći do začepljenja pora. Isprobajte različite brendove šampona kako biste našli onaj koji savršeno odgovara tipu kože. Još jedan izvor problema može biti znojenje uslijed, primjerice, vježbanja jer se znojne žlijezde na čelu lako mogu začepiti, a koži ćete pomoći ako se što prije otuširate nakon vježbanja i temeljito očistite lice.

Između obrva

Prištići između obrva mogu značiti povećan unos alkohola, kao i masnije hrane, ali i alergiju na pojedinu vrstu hrane. 

Na ušima

S obzirom na do sa su uši povezane s bubrezima, prišitini na njima mogu ukazivati na potrebu za većim unosom tekućine, kao i smanjivanje unosa alkoholnih pića i kave. 

Na obrazima

Ako često imate prištiće na obrazima, razloga za to je mnogo. Oni mogu ukazivati na respiratorne tegobe, pa pušenje, alergije ili zagađenje zraka mogu biti uzrok. Također, razlog se može skrivati i u sporom metabolizmu, kao i činjenici da tijelo ne apsorbira hranjive tvari dovoljno brzo. Najčešći uzrok prištića na obrazima ipak se nalazi u bakterijama koje na lice dolaze preko ruku, mobitela iki jastučnice pa je potrebno redovito prati ruke, kao i čistiti površinu mobitela, posteljinu prati jednom tjedno...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?