Podaci Carinske uprakve

Stroga politika suzbijanja covida zakočila kineski izvoz

09.05.2022.
u 12:27

Kineska vanjskotrgovinska razmjena sa svijetom snažno je oslabila u travnju zbog strogih mjera suzbijanja novog vala covida 19, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave.  

Izvoz je porastao za samo 3,9 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj, izvijestila je carinska uprava, najslabije u otprilike dvije godine.

Uvoz je stagnirao.

U ožujku izvoz je poskočio za 14,7 posto dok je uvoz gotovo stagnirao.

Posustajanje izvoza u prošlom mjesecu povezano je sa strogim ograničenjima koja proizlaze u službene politike nulte tolerancije na covid 19, a ozbiljno su narušila prijevoz tereta.

Prema mišljenju stručnjaka, razmjenu su omeli i kriza koju je izazvala ruska invazija na Ukrajinu i spori oporavak drugih zemalja od pandemijske krize.

Posebno je snažno smanjena razmjena s Njemačkom, pokazuju podaci. Tako je kineski uvoz njemačke robe pao za 9,8 posto dok je izvoz potonuo devet posto.

Izvoz u Europsku uniju povećan je za 7,9 posto, ali uvoz je pao za čak 12,5 posto.

Kineska vanjska trgovina suočava se s “kompliciranim i teškim vanjskim okruženjem”, rekao je direktor statistike u carinskoj upravi Li Kuiwen.

No, mnogi kineski problemi vuku korijene i iz službene politike koja nalaže striktno suzbijanje novih žarišta covida 19. Tako je Šangaj, kinesko gospodarsko i financijsko središte s 26 milijuna stanovnika, bio u izolaciji više od mjesec dana.

To je značilo nagli pad prometa u najvećoj luci u svijetu i aktualni manjak kamiona.

Kina provodi strogu politiku nulte tolerancije na covid od prvih dana pandemije, inzistirajući na strogim mjerama zatvaranja i izolacije za zaražene građane, ali i one koji su s njima bili u kontaktu i za njihove kontakte.

Taj je sustav funkcionirao prilično dobro dok se u Kini nije pojavio jako zarazna varijanta omikron, što znači proširivanje mjera izolacije na brojne regije, testiranje strpljenja građana u izolaciji i zabrinutost za utjecaj mjera na gospodarstvo.

Unatoč visokim ekonomskim troškovima, kinesko vodstvo ustraje u takvoj politici, kao što je upravo potvrdilo vodstvo vladajuće komunističke stranke.

“Kina je zemlja s puno stanovnika i puno starijih ljudi, s neujednačeno razvijenim regijama i nedovoljnim medicinskim resursima”, upozorili su.

“Popuštanje mjera prevencije i kontrole neizbježno će potaknuti širenje zaraze, brojne slučajeve teških oblika bolesti i smrtnih ishoda i ozbiljno utjecati na gospodarski i društveni razvoj, kao i život i zdravlje ljudi”, priopćili su.

Usporavanje izvoza ima ozbiljne posljedice, budući da vanjska trgovina čini oko trećine kineskog BDP-a i zapošljava oko 180 milijuna ljudi, napominje njemačka novinska agencija dpa.

Kineski premijer Li Keqiang govorio je u subotu o “kompliciranoj i ozbiljnoj” situaciji na tržištu rada i poručio lokalnim vlastima da im prioritet mora biti pomoć kompanijama u prevladavanju aktualnih teškoća i u osiguranju radnih mjesta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?