veliki obrok pomaže

Stručnjaci mole pretile, ali i zdrave ljude da jedu obilan doručak – razlog će vas iznenaditi

shutterstock
08.10.2020.
u 09:08

Sendvič, palačinke, jaja… Nekako se čini da ujutro volimo konkretne i velike obroke.

Ispostavilo se da bi doručak mogao biti stvarno najvažniji obrok u danu, i to ne samo zato što nam želudca neće „raditi“ prazan. Nova je studija otkrila da oni koji jedu obilno ujutro mogu puno brže izgubiti dodatne kilograme i tako spriječiti pretilost i povišenje razine šećera u krvi, piše Ordinacija.hr

Znanstvenici sa sveučilišta Lübeck u Njemačkoj kažu kako se to naziva  dijetno-inducirana termogeneza što je mjera koja kazuje kako dobro radi metabolizam, i može djelovati drugačije, a ovisno o tome kada jedemo.

Ako niste znali, metabolizam puno bolje radi ujutro nego navečer, što znači da se troši puno više kalorija.

Na primjer, kriška kruha konzumirana ujutro je puno zdravija od one koju ćete pojesti navečer. Autor studije Juliane Richter pojašnjava: „Naši rezultati pokazuju da je obrok ujutro, bez obzira na to koliko kalorija pojedemo, pokretač duplo jače dijetno-inducirane termogeneze, za razliku od obroka koji se pojede navečer. Ovi su rezultati važni za sve ljude jer naglašava važnost onoga što pojedemo za doručak“.

Istraživanje je provedeno u laboratoriju, a sudjelovalo je 16 muškaraca koji su konzumirali lagane jutarnje obroke i jako kalorične namirnice za večeru, ali su za potrebe drugog ciklusa istraživanja okrenuli raspored. Koncentracija šećera i inzulina u krvi je nakon doručka bila znatno smanjena, za razliku od večere.

Ovi rezultati, objavljeni u magazinu „Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“ pokazuju i kako nisko kalorijski doručak povećava apetiti, a posebno želju za slatkim. Stručnjaci mole pretile ljude da jedu obilan doručak kako bi se prije kod njih otopili masno tkivo.

Richter dodaje: "Savjetujemo da pacijenti koji su pretili, ali i zdravi ljudi, jedu velike porcije za doručak umjesto da to rade za večeru kako bi smanjili tjelesnu masu i prevenirali razvoj bolesti“. Studija je i otkrila kako obilan doručak može prevenirati dijabetes tip 2.
Osobe koje imaju dijabetes tip 2, a koji su pratili savjete da doručak ujutro mora biti konkretan, ručak prosječne porcije, te večera s najmanje kalorija, ne samo da su izgubili kilograme već su uspjeli i kontrolirati razinu šećera u krvi.

Znanstvenici tvrde da je vrijeme u koje jedete najobilniji obrok, i koliko često jedete, puno važnije od toga što jedete i koliko kalorija unosite.

Brzi savjeti za doručak:

- Uvijek odaberite crni umjesto bijelog kruha

- Kroasani, čokoladni kolači neka ipak budu povremena nagrada

- Koristite ulje umjesto maslaca

Dodajte više voća i povrća doručku

Izbjegavajte slatke napitke za doručak

Ne kupujte djeci zaslađene žitarice

Ako je baš danas dan kada se želite nagraditi ukusnim doručkom koji ne uključuje crni kruh, isprobajte ovaj recept!

6 dužinom razrezanih kroasana

8 šnita tanko narezane šunke

2 šalice naribanog sira

8 jaja

2 šalice mlijeka

sol i crni papar

začin po želji

PRIPREMA:

Donjim dijelom razrezanih kroasana prekrijte dno lima za pečenje te na njih naslažite šunku koju ćete zatim prekriti naribanih sirom. Preklopite s gornjim dijelom kroasana.

Jaja istucite s mlijekom te dodajte sol i papar i druge začine te smjesom zalijte kroasane. Peciva pritisnite kako bi upili smjesu od jaja, a zatim ih ostavite u frižideru kako bi se u potpunosti natopili. Kada su spemni, po kroasanima prospite preostali sir.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa ubacite kroasane koje ste prekrili aluminijskom folijom. Pecite 50-55 min, a potom ih izvadite te skinite foliju, a zatim ih vratite u pećnicu na dodatnih 20 minuta kako bi se smjesa od jaja upila.

Ostavite da se hladi na 10 minuta te servirajte toplo.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?