TOMISLAVGRAD

Studenti koji studiraju u BiH i RH plaćat će 50% prijevoza

storyeditor/2022-11-02/skola-1.png
03.11.2022.
u 18:03

Općinsko vijeće Tomislavgrad donijelo je važne odluke za studente, osnovce i srednjoškolce. Povećanje cijena karata za prijevoz učenika snosit će Općina

Općina Tomislavgrad donijela je dvije značajne mjere koje se odnose na studente i učenike s njezina područja.

Smještaj i prehrana

Naime, Općinsko vijeće Tomislavgrad na nedavnoj je sjednici usvojilo odluku o subvenciji prijevoza studenata u akademskoj 2022./2023. godini koji imaju prebivalište na području općine Tomislavgrad, piše Večernji list BiH.

U odluci stoji da će Općina Tomislavgrad subvencionirati prijevoz studenata na svim relacijama od Tomislavgrada do mjesta studiranja u iznosu od 50 posto od cijene karte. Subvencija će se moći koristiti četiri puta tijekom godine. Pravo na subvenciju imaju redoviti studenti koji studiraju u BiH i Hrvatskoj, osim studenata koji studiraju u Mostaru. U obrazloženju odluke navodi se kako je to nastavak aktivnosti kojima se pomaže studentima te da Općina Tomislavgrad godišnje izdvaja određena sredstva kojima se subvencionira smještaj i prehrana u Mostaru, pa iz tih razloga ti studenti nemaju subvenciju za prijevoz.

- Budući da je danas studiranje jako skupo, to je naš doprinos obiteljima koje imaju studente, želimo pomoći roditeljima barem u tome dijelu. To se odnosi na naše studente koji studiraju u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Izostavili smo studente koji studiraju u Mostaru, njih je najviše, jer su im omogućene druge vrste subvencija – kazao nam je Ilija Papić, predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad.

Druga odluka odnosi se na učenike, pučkoškolce i srednjoškolce, a riječ je o povećanju cijena mjesečnih karata za prijevoz u školu i iz škole. Ta odluka iznuđena je valom poskupljenja koje je posebice vidljivo i izraženo povećanjem cijena goriva, što nepovoljno utječe na rentabilnost poslovanja domaćih prijevoznika koji obavljaju usluge prijevoza učenika. Subvencioniranje prijevoza učenika temelji se na odluci iz 2006. godine i cijene se nisu mijenjale sve do 2018. godine kada je odobreno povećanje od 10 posto, no novi tržišni trendovi uvjetovali su novo poskupljenje.

- U ovom ekonomskom ludilu znali smo da će i ovaj zahtjev za poskupljenje doći na općinsko poglavarstvo, što se i dogodilo. Stoga smo odluku iz 2018. godine stavili izvan snage i odobrili traženih 15 posto povećanja cijena karata. Pojedina naselja u tomislavgradskoj općini udaljena su između 20 i 30 kilometara od grada, što samo po sebi govori kakvim su troškovima izloženi naši sugrađani.

Osim ugovora o prijevozu koji Općina ima s koncesionarom, imamo i dva školska minibusa koje je kupila Općina i njima se prevoze učenici u osnovnim školama u Prisoju i Kazagincu, što nas košta 18.000 KM. Činimo sve što je u našoj moći da roditeljima olakšamo životne troškove u ovim doista nepovoljnim vremenima – kaže Papić.

Ukupno povećanje 25 posto

Sa sadašnjim povećanjem od 15 posto i prethodnim iz 2018. godine od 10 posto, ukupno povećanje u odnosu na 2006. godinu iznosi 25 posto. Sredstva će se osigurati iz općinskog proračuna. Kako nam je rekao Bože Kovačević, šef općinske Službe za društvene djelatnosti i opću upravu, dosadašnja godišnja izdvajanja za prijevoz učenika iznose oko 480.000 KM. Dobra vijest za roditelje i učenike jest da je na posljednjoj sjednici OV-a načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić najavio da će od Nove godine školski prijevoz u općini biti besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?