organiziranost studenata

Studentski zbor omogućava financijsku, tehničku i logističku podršku za studentske projekte

08.12.2017.
u 20:30

Studentski zbor je najviše nestranačko i nepolitično predstavničko tijelo u čijem radu mogu sudjelovati svi studenti Sveučilišta. Studentski izbori provode se svake godine, raspisuje ih rektor Sveučilišta, a provode neovisna studentska izborna povjerenstva i birački odbori. Studenti izravno biraju predsjednika podružnice i predstavnike godina koji zajedno čine Predsjedništvo Studentskog zbora podružnice, nakon čega se bira i zamjenik predsjednika Podružnice Studentskog zbora. Predsjednik i zamjenik zastupaju svoj fakultet u Predsjedništvu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Predsjedništvo bira predsjednika Predsjedništva i ujedno predsjednika Zbora te zamjenika predsjednika i glavnog tajnika Zbora. Predsjednik Studentskog zbora i zamjenik predsjednika Studentskog zbora su članovi Senata Sveučilišta gdje zastupaju interese studenata.

Temelji i zadaće

Temeljne zadaće Studentskog zbora su sudjelovanje studenata u tijelima uprave Sveučilišta, odnosno sveučilišnih ustanova, davanje mišljenja o prijedlozima propisa koji uređuju pitanja statusa, ekonomskog i socijalnog položaja studenata, organiziranje i izvođenje programa za studente na području obrazovanja, kulture, sporta, tehničke kulture i drugih programa korisnih za studente te organiziranje i izvođenje programa koji utječu na socijalno-ekonomski položaj studenata. Osim toga, zadaće su Zbora imenovanje predstavnika studenata u tijelima međunarodnih studentskih organizacija i drugih organizacija u kojima sudjeluju predstavnici studenata te poticaj za donošenje ili promjene propisa važnih za studente. Svake akademske godine raspisuju se javni pozivi za studentske projekte. Uz dobru volju i kvalitetno napisan projekt, Studentski zbor omogućava financijsku, tehničku i logističku podršku svim studentima kako bi zamišljen projekt uspješno bio ostvaren. Tijekom proteklih 17 godina rada realizirani su projekti iz gotovo svih područja studentskog aktivizma i djelovanja, kao što su sportska natjecanja, kulturni događaji, stručna usavršavanja, studentske razmjene, studijska putovanja, časopisi i stipendiranja.

Standardi i projekti

Od projekata je važno spomenuti Dane Studentskog zbora koji uključuju Mjesec kulture, Mjesec sporta i Mjesec edukacije. Također, svake se godine organizira i Sveučilišna malonogometna liga koja traje četiri mjeseca i u kojoj svaki fakultet predstavlja jedna ekipa. Studenti imaju mogućnost pohađanja različitih tečajeva, među kojima su engleski, francuski, talijanski, njemački, ruski i znakovni jezik, ples, informatika i AutoCAD. Za sve studente, ljubitelje kulture tu je projekt “HNK za studente, studenti za HNK” gdje svaki student ima pravo na besplatan vaučer za predstave Hrvatskog narodnog kazališta. Iako BiH nema zakon o studentskom organiziranju, Sveučilište u Mostaru je po uzoru na europske standarde 2000. godine osnovalo Studentski zbor, studentsko predstavničko tijelo, koje svoj legitimitet crpi iz studentskih izbora. Studentski zbor je pridruženi član Hrvatskog studentskog zbora i drugih brojnih organizacija i udruga čijim članstvom radi na poboljšanju studentskog standarda i borbi za studentska prava.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?