problem mnogi ženama

Stvari koje trebate činiti kako biste imali manje bolne mjesečnice

stomak, bol
Shutterstock
07.03.2021.
u 18:44

Bol, koja se u vrijeme ili prije menstruacije javlja u donjem dijelu trbuha, najveći je neprijatelj mnogim ženama.

Smatra se da menstrualna bol nastaje zbog prejakog grčenja mišićnog dijela maternice te zbog smanjenog dotoka kisika, uvjetovanim otpuštanjem kemijskih glasnika prostaglandina. Svakoj je ženi cilj takvu bol zaustaviti, no ono što morate znati jest da nesnosna menstrualna bol te grčevi nisu normalna pojava te mogu ukazivati na probleme poput endometrioze, adenomioze, mioma, kronične upale zdjelice te cervikalne stenoze, piše ljepotaizdravlje.hr.

Što činiti kako biste ublažili bol za vrijeme menstruacije?

Postoje razni “trikovi” kojima možete ublažiti bolove koje osjećate prije te za vrijeme menstruacije, a većina je njih poprilično jednostavna te se tiče promjena životnih navika. U nastavku ćete pronaći 5 načina na koje si možete pomoći te ublažiti menstrualne bolove. 

Pijenje suplemenata

Stručnjaci preporučuju uzimanje magnezija, koji pomaže kod sprječavanja grčeva te opuštanja mišića zdjelice. Osim toga, uzimanje vitamina B1 i B6 pomoći će vam u regulaciji hormona kao i grčenja.

Terapija toplinom

Ako ste mislili da je bakin savjet o stavljanju toplim oblozima i termoforima samo mit, moramo vam reći da ste se prevarili. Istraživanja su pokazala da terapija grijanjem pomaže u smanjenju menstrualnih bolova više nego analgetici. No to ne znači da na golu kožu trebate stavljati vruće termofore i slično. Vrlo visoka temperatura može dovesti do većih problema, no kod umjerenih temperatura dolazi do otpuštanja boli. Ako tomu dodate eterična ulja, učinak se povećava.

Kretanje i lagana vježba

Vježbanje i kretanje pomažu u smanjenju menstrualnih grčeva te podižu razinu endorfina, koji također doprinosi smanjenju bolova i stresa. Lagane vježbe poput joge olakšat će vam bolne menstruacije više nego grčenje te bivanje u fetus položaju.

Izbjegavanja šećera, soli i alkohola

Iako PMS te menstruacija često u ženama budi želju za slatkom te nezdravom snagom, stručnjaci preporučuju izbjegavanje šećera, soli te alkohola. Umjesto toga, birajte zdraviju hranu poput voća, povrća, zdravih (omega-3) masnoća te velike količine vode.

Pijenje probiotika

Poznato je da zdravlje crijevne flore utječe na ostatak cijelog organizma, stoga ne čudi što će problemi s probavom uzrokovati bolnije menstruacije. Pijenje probiotika ublažit će nadutost, grčeve te probavne probleme za vrijeme menstruacije, a samim tim će ublažiti i menstrualnu bol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?