Utrošak dijela proračuna

Subvencije poduzećima od 1,500.000 KM u svrhu umirovljenja ‘zaposlenika’

27.06.2017.
u 11:00

Na nedavnoj sjednici Vlada FBiH usvojila je program utroška dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna Federacije BiH za 2017. godinu Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije “Tekući transferi i drugi tekući rashodi” subvencije javnim poduzećima za uplatu doprinosa za Zavod MIO u svrhu umirovljenja “zaposlenika” u iznosu od 1,500.000 KM, piše Večernji list BiH.

Industrijska proizvodnja

Dio sredstava dodijeljenih Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije u proračunu FBiH dodijelit će se javnim poduzećima, odnosno poduzećima s većinskim udjelom državnog kapitala, onima u čijem je osnovnom kapitalu državni kapital zastupljen s više od 50%. Sredstva će se dodjeljivati poduzećima čija je osnovna djelatnost vezana uz sektore industrijske proizvodnje, a to su metalska, elektroindustrija i automobilska industrija, građevinska industrija, drvna, papirna i grafička industrija, navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu. Navedeno je i da javna poduzeća po tom programu mogu ostvariti pravo na dodjelu sredstava samo po jednom podnesenom zahtjevu. Dodjela grant sredstava vrši se za izmirenje dugovanja poduzeća za neuplaćene doprinose samo na osnovi MIO-a zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, a rezultat provedbe tog programa ima za cilj rješavanje socijalnog statusa zaposlenika umirovljenjem. U cilju provedbe postupka dodjele sredstava na temelju podnesenih zahtjeva, ministar energetike, rudarstva i industrije imenuje Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga s rang-listom korisnika dijela sredstava utvrđenih u razdjelu 17. proračuna FBiH.

Uvjeti dodjele

Dodjela sredstava po tom programu bit će regulirana ugovorom o dodjeli grant sredstava, a jedan od uvjeta je da imaju najmanje 50 zaposlenih.
U svrhu kontrole namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava korisnik je dužan dostaviti Ministarstvu potvrdu Porezne uprave FBiH kojom se dokazuje da su za osobe navedene u potvrdi izmirene sve obveze zbog odlaska u mirovinu, koju treba dostaviti najkasnije tri mjeseca od dana uplate sredstava.
U slučaju da se sredstva ne opravdaju, poduzeće kojemu su dodijeljena obvezno je vratiti sredstva na jedinstveni račun riznice FBiH. Tijela nadležna za provedbu i nadzor su ministarstva energetike i financija u okviru svojih nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije