drugostupanjska presuda

Sud BiH oslobodio Jerku Ivankovića Lijanovića i ostale

Klix.ba
08.11.2019.
u 13:50

Sud Bosne i Hercegovine danas je oslobodio svih optužbi Tužiteljstva BiH bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića i druge optužene u predmetu za organizirani kriminal.

Vijeće Žalbenog odjela Suda BiH danas je donijelo drugostupanjsku presudu u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi. Optužnicu u ovom slučaju zastupalo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, suci Suda Bosne i Hercegovine donijele su odluku kojom su svih optužbi oslobođeni Jerko Ivanković Lijanović, njegov brat Slavo Ivanković Lijanović, nekadašnji ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, Draženko Kvesić, Željko Mikulić, Miroslav Čolak, Mirko Galić i Mirjana Šakota.

Oni su optuženi da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili kazneno djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, te prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem gospodarskog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u optužnici je navelo i da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen činjenjem kaznenog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u gospodarskom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i financiranje institucija BiH. 

S druge strane, optuženim pravnim osobama "Lijanovići" d.o.o. Široki Brijeg, "Mi-MO" d.o.o. Mostar., "Farmer" d.o.o. Široki Brijeg, "Farmko" d.o.o. Široki Brijeg, "Optimum" d.o.o. Široki Brijeg i "Kora-Fin" d.o.o. Široki Brijeg stavljalo se na teret da su raspolagale protupravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
14:19 08.11.2019.

Lopovi oslobodili lopove.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?