SKANDAL S ARBITRAŽOM

Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

Vesna Pusić i Karl Erjavec
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
24.07.2015.
u 10:48

Sljedeći korak: Konzultiramo se sa svojim pravnim zastupnicima

“Arbitraža o granici između Slovenije i Hrvatske nastavlja se čim slovenska strana u roku od 15 dana imenuje novog arbitra koji će zamijeniti Jerneja Sekoleca koji je dao ostavku predsjedniku suda”. Tako se – nakon dan i pol šutnje – jučer poslijepodne napokon oglasio Stalni arbitražni sud u Haagu.

Politička drama

U tih se dan i pol odvijala politička i pravosudna drama u obje države: od oštrih reakcija hrvatske strane i najava kako je moguće da Hrvatska istupi iz arbitraže, do najave Vlade da će sazvati izvanrednu sjednicu Sabora, preko priznanja slovenske strane da su snimke koje je Večernji objavio točne te zahtjeva oporbe da ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i Vlada daju ostavku, da bi naposljetku – kao konačno priznanje krivnje – pale ostavke slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske agentice pred sudom Simone Drenik.

No Arbitražni sud ostaje potpuno neimpresioniran i priznanjem slovenskog dvojca koji su – u transkriptima i audiosnimkama koje je objavio Večernji – diskutirali o povjerljivim podacima sa suda, stavovima sudaca te dogovarali taktike kako utjecati na suce ili pak arbitrima ugurati nove dokumente nakon što je spis zaključen.

Iz Haaga dolazi vijest da postupak teče dalje kao da se apsolutno ništa nije dogodilo te kao da nije narušen integritet te nepristranost suda i arbitara. Formalno, točno jest da se u Arbitražnom sporazumu Slovenije i Hrvatske kaže da “ako prije ili poslije početka postupka dođe do upražnjenja nekoga od mjesta zbog smrti, nesposobnosti ili ostavke člana, isto će biti popunjeno u skladu s postupkom opisanim za izvorno postavljenje”, odnosno u roku od 15 dana.

Ovakvim stavom Arbitražni je sud izjednačio – slikovito – odstupanje suca zbog, primjerice, bolesti i odstupanje nakon što je utvrđeno da je ozbiljno kršio pravila i utjecao na druge arbitre pa su tako i oni uvučeni u loše rabote. Postojala je i mogućnost ponavljanja postupka, ali nju sud nije iskoristio. Naime, procedura na sudu vodi se Fakultativnim pravilima za rad Arbitražnog suda. Ona reguliraju i situaciju odstupanja arbitara, u članku 14. kaže se da u se slučaju arbitraže s jednim arbitrom postupak ponavlja. Ako je riječ o arbitraži s više arbitara (kao što je ovaj sa Slovenijom i Hrvatskom), a jedan se arbitar povuče, sud ima diskrecijsko pravo odlučiti hoće li postupak početi ispočetka ili se jednostavno nastaviti dalje.

Ostavka i samog predsjednika arbitraže pitanje je njegova moralnog osjećaja, a onda i same arbitraže. Riječ je o nezabilježenu presedanu zbog kojeg se ljulja konstrukcija suda. Eurozastupnik Andrej Plenković rekao je da bi izlazak iz arbitraže za Hrvatsku trebao biti moguć prema općim pravilima o međunarodnim ugovornim odnosima kad jedna od strana prekrši sporazum. Odvjetnik Luka Mišetić je pak na Twitteru napisao kako je “moguće da RH sada iskoristi članak 60. Bečke konvencije, to jest da je sada sporazum sa Slovenijom izvan snage”.

U članku 60. piše da “bitna povreda dvostranog ugovora od jedne stranke ovlašćuje drugu da se pozove na povredu kao na uzrok prestanka ugovora ili suspenzije primjene u cijelosti ili djelomice.

Hrvatska strana još razmišlja što je sljedeći korak.

– Konzultiramo se sa svojim pravnim zastupnicima, Vlada RH razmatra sve mogućnosti uključujući mogućnost izlaska iz arbitraže. Razmatramo mogućnost odluke da se izađe iz cijelog arbitražnog postupka dokaže li se da je sam postupak do te mjere kompromitiran – rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslovaVesna Pusić u Banskim dvorima.

Vesna Pusić rekla je da će danas uputiti pismo Europskoj komisiji i upoznati je s novim činjenicama.

Komentirala je i pokušaje Slovenije da se cijela priča prikaže kao špijunska afera. Naime, jučer je u Ljubljani hitno sazvana sjednica parlamentarnog odbora za nadzor tajnih službi.

– To me iznenađuje jer ja sam očekivala da kažu kako to nije istina. Važno je samo je li to istina ili nije – rekla je Pusić.

Detaljno izvješće

Bivši predsjednik Ivo Josipović poručio je da Hrvatska treba raskinuti Arbitražni sporazum te pravdu tražiti na međunarodnim sudovima. Zbog toga je zastupnik stranke Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Josip Kregar od Josipa Leke zatražio sazivanje izvanredne sjednice Sabora, a od Vlade izvješće o arbitražnom postupku. Sjednicu Sabora zatražili su jučer i Hrvatski ljevičari, a danas će, najavili su, i HDZ i HDSSB.

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Vlada razmatra sve mogućnosti i saziva izvanrednu sjednicu Sabora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?