Proračun pravosudnih institucija povećan

Sudovi opterećeni dugovima prema odvjetnicima u predmetima obvezne obrane

27.05.2019.
u 15:00

Ukupan proračun pravosudnih institucija koje se financiraju iz proračuna institucija BiH lani je bio veći za 1,9% (oko 570.000 KM) u odnosu na 2017. Može se ocijeniti da Sud BiH i Tužiteljstvo BiH imaju stabilno financiranje postojećih resursa koje je u određenoj mjeri opterećeno značajnim izdacima za odvjetnike u predmetima obvezne obrane i za optužene slabog imovinskog stanja te izdacima za ekshumacije, piše Večernji list BiH.

Također, može se procijeniti da će obveze provedbe Peer Review preporuka, koje se odnose na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, prouzročiti potrebu za dodatnim resursima, posebno u Tužiteljstvu BiH. Ovi podaci navedeni su u izvješću VSTV-a koje se odnosi na prošlu godinu.

Izdaci za ekshumiranje

Prema tim podacima, ukupan proračun pravosudnih institucija u RS-u je za oko 3,8 posto (oko 2,3 milijuna KM) veći u odnosu na 2017. Povećanje proračuna uglavnom se odnosi na izdatke za robe i usluge (oko 600.000 KM) te kapitalne izdatke (oko 300.000 KM). Oko 466.000 KM odobreno je za otplatu dugova iz prethodnog razdoblja (uglavnom se radi o dugovima prema odvjetnicima u predmetima obvezne obrane i za optužene slabog imovinskog stanja). U 2018. uglavnom nije došlo do jačanja kadrovskih resursa u sudovima i tužiteljstvima. Također, sudovi su i dalje opterećeni značajnim dugovima prema odvjetnicima u predmetima obvezne obrane i slabog imovinskog stanja. U Federaciji BiH zabilježeno je povećanje odobrenih pravosudnih proračuna u 2018. za oko 8,1%. Povećanje proračuna zabilježeno je na pozicijama bruto plaća i naknada (oko 9,7 milijuna KM), dok je proračun na pozicijama izdataka za materijal i usluge i kapitalnim izdacima nešto veći u odnosu na prethodnu godinu (oko 870.000, odnosno oko 500.000 KM). Iako bi se na temelju navedenih podataka moglo zaključiti da su odobrena sredstva za značajno jačanje kadrovskih resursa sudova i tužiteljstava, treba posebno istaknuti sljedeće činjenice: - povećanje odobrenih sredstava u najvećoj mjeri odnosi se na sredstva za plaće i naknade tužitelja i sudaca te pratećeg osoblja radi formiranja posebnih odjela u Federalnom tužiteljstvu i Vrhovnom sudu FBiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije (iznos od oko 4,5 milijuna KM).

Nerealizirana sredstva

Ova sredstva nisu realizirana iz razloga što nije riješeno pitanje smještajnih kapaciteta za navedene posebne odjele. Dio povećanja sredstava odnosi se na početak rada dvaju novoosnovanih općinskih sudova u FBiH, Srebrenik i Čitluk, u ukupnom iznosu od oko 1,6 mil. KM. Navedeni sudovi nisu bili obuhvaćeni proračunskim smjernicama. Proračun pravosudnih institucija u Distriktu Brčko neznatno je smanjen u odnosu na prethodnu godinu (0,7%), i to prije svega za kapitalne izdatake. Može se dati ocjena da je financiranje pravosudnih institucija u Distriktu Brčko na relativno zadovoljavajućoj razini. Podsjećanja radi, VSTV-u je za 2018. odobren proračun u iznosu od 5,072.000 KM, od toga je 5,066.000 KM planirano za tekuće izdatke, a 6000 KM za kapitalna ulaganja. Izvršenje proračuna u 2018. iznosi 4,852.426 KM, odnosno 96 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije