POVRATAK

Sulejman Tihić već radi ‘punom parom’

Sulejman Tihić
19.11.2013.
u 09:51

Predsjednik SDA jučer je imao razgovor s Peterom Sorensenom o situaciji u BiH

Nakon postoperativnog tretmana u Njemačkoj i oporavka u rodnom Bosanskom Šamcu, predsjednik SDA i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić vratio se redovitim radnim aktivnostima. On je i za vrijeme boravka u B. Šamcu imao razgovore s najbližim suradnicima iz stranke i čelnicima nekih drugih stranaka iz BiH, ali jučerašnjim povratkom u Sarajevo preuzeo je i sve ostale aktivnosti u vođenju stranke. Kako doznajemo, veći dio jučerašnjeg radnog dana Tihić je proveo u svom uredu u središnjici SDA.

Provedba presude

Od njegovih suradnika doznajemo kako “predsjednik radi punom parom”. Osim razgovora s kolegama iz stranke i dogovora koji se uglavnom tiču aktivnosti unutar SDA, Tihić je, navodno, među prvim razgovorima obavio onaj s posebnim predstavnikom EU-a u BiH Peterom Sorensenom. Nije teško zaključiti kako je dominantna tema razgovora bila provedba presude “Sejdić i Finci”. Intenziviranje razgovora bh. lidera o ovom pitanju očekuje se sljedećih dana budući da je najavljen dolazak u BiH i posebnog tima iz Bruxellesa. Moguće je da upravo Tihić bude inicijator novog pokušaja da se postigne kompromis. - Mislim da je do sada napravljen veliki napor i da smo blizu rješenja. Trebamo još jednom sjesti i dogovoriti detalje koji često puta znaju biti ogromni, zagonetno je odgovorio prije nekoliko dana na pitanje o mogućem rješenju za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava. Nakon razgovora koji su prošlog tjedna vodili u Šamcu, Tihić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavili su i intenzivniju komunikaciju dvije stranke u idućem razdoblju kako bi se pokušala riješiti pitanja koja opterećuju odnose Bošnjaka i Hrvata, a samim tim i dvije stranke. Riječ je o rješenju pitanja za Mostar, principima organizacije i funkcioniranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji te Distriktu Brčko. Ovo su politički vrlo osjetljiva pitanja i sigurno će ih mnoge stranke koristiti u predizbornoj kampanji.

Zajednički stavovi

Pokazuju to i zadnje reakcije iz SDP-a na izjave o mogućem dogovoru SDA i HDZ-a o Mostaru. U svakom slučaju, ako uspiju doći do zajedničkih stavova o ovim pitanjima, SDA i HDZ su vrlo blizu stvaranja čvrstog partnerstva za razdoblje nakon općih izbora iduće godine. Tihića, kao i ostale političke lidere očekuju vrlo zahtjevni razgovori i dogovori žele li BiH izvući iz političke i svake druge krize u kojoj se guši godinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?