Zvizdić - Meron

Suočavanje s istinom, a ne redefiniranje povijesti nas vodi u bolju budućnost

21.11.2018.
u 13:39

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu s izaslanstvom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), koju je predvodio predsjednik Theodor Meron.

Zvizdić se zahvalio Meronu na profesionalnom i korektnom radu na čelu Suda, te na insistiranju na istini kao baznoj osnovi svih procesa.

- Istina je gorak, ali jedini lijek da se dođe do procesa pomirenja i da pravi zločinci budu privdeni pred lice pravde. Nadam se da će i Balkan nekada imati svoga Willija Brandta - rekao je tijekom susreta Zvizdić.

Naglasio je da je BiH ostvarila visok stupanj suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju što je rezultiralo i privođenjem svih optuženih osoba koja su se nalazila na Haaškoj listi optuženih za ratne zločine.

- Istina mora ostati istina. Suočavanje s istinom, a ne redefiniranje povjesti je upravo ono što nas vodi u prosperitetniju budućnost - rekao je Zvizdić.

Govoreći o prioritetima djelovanja Bosne i Hercegovine u narednom razdoblju, Zvizdić je rekao da će se odvijati kroz procesuiranje predmeta ratnih zločina od nadležnih sudova, te kroz praćenje Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina s posebnim fokusom na A listu, odnosno na procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina.

Predsjednik MRMKS Meron je obavijestio Zvizdića o svom skorom prestanku mandata i najavio da će predsjedavanje Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove preuzeti sudac Carmel Agius. On je upoznao Zvizdića s planovima Mehanizma da uspostavi grupu aktivnosti koja ima cilj povećanje mogućnosti pristupa informacijama o Mehanizmu i naslijeđu MKSJ u regiji.

Zvizdić i Meron su razgovarali i o pružanju pomoći Mehanizma nacionalnom pravosuđu u Bosni i Hercegovini u odnosu na predmete ratnih zločina, nastavku suradnje Bosne i Hercegovine s Mehanizmom, naporima da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini, te o osnivanju informativnog centra o MKSJ u državama bivše Jugoslavije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?