Zdravlje

Supervoće koje štiti srce i kosti, snižava tlak, a još je i najbolji prirodni lijek za zatvor

19.09.2020.
u 16:46

Šljive su niskokalorična superhrana koja vam neće povisiti razinu šećera u krvi, a koristi od šljive za vaše zdravlje su izvanredne. Šljive su izuzetno hranjive i sadrže mnogo vitamina i minerala, vlakana i antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti, piše Gloria.

Šljive možete jesti svježe ili suhe. Suhe šljive poznate su po rješavanju problema zatvora, a pomažu i kod osteoporoze.

Istraživači sa sveučilišta Florida i Oklahoma testirali su dvije skupine žena u postmenopauzi tijekom 12 mjeseci na gustoću kostiju. Jedna je skupina dnevno jela 100 grama suhih šljiva (oko 10 suhih šljiva); druga je pojela 100 grama suhih jabuka. Obje su skupine uzimale dodatke kalcija i vitamina D.

Rezultati su pokazali da je tamnoljubičasta grupa imala znatno veći postotak minerala kod kralježnice i podlaktice.

Sadrže mnogo hranjivih sastojaka

Imaju relativno malo kalorija i impresivno puno hranjivih sastojaka. Sadrže više od 15 različitih vitamina i minerala.

Po težini, suhe šljive imaju više kalorija od svježih šljiva. Uz to, suhe šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol s prirodnim laksativnim učinkom. 

Pokazalo se da su učinkovitije u liječenju zatvora od mnogih drugih vrsta laksativa.

No, važno je znati da ako se odjednom pojede previše suhih šljiva može dovesti do neželjenih učinaka, poput proljeva. Ako koristite sok od suhe šljive, pobrinite se da je to 100% sok bez dodanih šećera. Uz to, ograničite veličinu porcije 118–237 ml dnevno.

Šljive i suhe šljive bogate su antioksidantima, koji su korisni za smanjenje upale i zaštitu stanica od oštećenja slobodnim radikalima. Posebno su visoki u polifenolnim antioksidantima, koji imaju pozitivne učinke na zdravlje kostiju i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa, piše Gloria.

Zapravo, neke su studije pokazale da šljive sadrže više nego dvostruko veću količinu polifenolskih antioksidansa od ostalog voća, poput nektarina i bresaka.  

Mnoga laboratorijska ispitivanja i studije na životinjama otkrile su da polifenoli u šljivama i suhim šljivama imaju snažno protuupalno djelovanje, kao i sposobnost sprečavanja oštećenja stanica.

U jednoj studiji u epruveti, polifenoli u suhim šljivama značajno su smanjili upalne markere povezane s bolestima zglobova i pluća.  

Čini se da su antocijanin, specifična vrsta polifenola, najaktivniji antioksidanti u šljivama i suhim šljivama. Mogu imati snažne zdravstvene učinke, uključujući smanjenje rizika od srčanih bolesti i raka.

Šljive imaju svojstva koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Usprkos tome što imaju prilično puno ugljikohidrata, čini se da šljive i suhe šljive ne uzrokuju znatan porast razine šećera u krvi nakon konzumacije. To se pripisuje njihovom potencijalu za povećanje razine adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi. 

Uz to, vlakna u šljivama mogu biti djelomično odgovorna za njihov učinak na šećer u krvi. Vlakna usporavaju brzinu u kojoj tijelo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, što uzrokuje postupni rast šećera u krvi, a ne skok. 

Štoviše, konzumacija voća poput šljiva i suhih šljiva povezana je s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2. 

Međutim, pripazite da redovno kontrolirate svoje porcije, jer je suha šljiva visokokalorična. 

Zdravlje srca

Redovita konzumacija može imati zaštitni učinak na zdravlje srca. Neke studije su pokazale da su šljive učinkovite u snižavanju visokog krvnog tlaka i kolesterola, koji su glavni čimbenici rizika srčane bolesti.

U jednom istraživanju ispitanici koji su pili sok od suhe šljive i jeli tri ili šest suhih šljiva svako jutro tijekom osam tjedana uspoređivani su sa skupinom koja je natašte popila samo čašu vode.

 

Oni koji su jeli suhe šljive i sok od suhe šljive imali su znatno niže razine krvnog tlaka, ukupnog kolesterola i "lošeg" LDL kolesterola od skupine koja to nije radila.


Salata od špinata, bosiljka i šljive

Sastojci

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 2 žlice svježeg soka od naranče
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1 žličica ribane korice naranče
  • 1 žličica ribane korice limete
  • Gruba morska sol
  • Grubo zdrobljeni crni papar
  • 2 šalice lišća bosiljka
  • 2 šljive - prepolovljen i tanko narezane

Postupak:

  • U maloj zdjeli umutite maslinovo ulje sa sokovima od limuna i naranče, octom i koricama od naranče i limete. Lagano začinite morskom soli i crnim paprom.
  • U veliku zdjelu bacite špinat, bosiljak i šljive. Dodajte preljev i dobro promiješajte
  • Pospite morskom soli i crnim paprom i  poslužite odmah.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije