intenzivirane aktivnosti oko lista

Suradnja hrvatskih stranaka ključ opstanka u središnjoj Bosni

izbori
11.08.2020.
u 21:45

Približavanjem isteka roka za podnošenje kandidacijskih listi intenziviraju se dogovori predstavnika stranaka Hrvatskog narodnog sabora o tome u kojim će općinama sve stranke s hrvatskim predznakom stati iza zajedničkih, koalicijskih kandidata, kao i gdje će se ići s odvojenim, a gdje sa zajedničkim listama za općinska vijeća, piše Večernji list BiH

Najveći broj općina u kojima će se ostvariti neka od formi zajedničkog nastupa nalazi se na širem prostoru središnje Bosne, što je i razumljivo s obzirom na to da je nacionalni sastav stanovništva tih općina takav da je nužan neki oblik svehrvatskog zajedništva u predizbornim aktivnostima.

Koje sredine?

Ipak, za očuvanje i daljnje jačanje hrvatske političke pozicije, kao i svega onoga što proizlazi iz te pozicije, bit će nužna čvrsta i nepokolebljiva suradnja stranaka s hrvatskim predznakom u novim sazivima općinskih vijeća.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović ističe kako je takav oblik suradnje itekako potreban, a svoju pravu vrijednost može imati upravo u onim sredinama gdje su zbog brojnosti politička, ali i sva druga prava Hrvata ugrožena. A takvih je sredina niz, počevši od Odžaka na sjeveru do Stoca na jugu, a prvi koraci koji dolaze s bošnjačke političke scene pokazuju kako će se suradnja hrvatskih stranaka morati voditi idejom kako je nužno djelovati u smjeru ostvarivanja nekih strateških ciljeva opstanka na tim prostorima. Oni sa sobom nose i nužnost što jačeg utjecaja na kreiranje općinskih gospodarskih politika u cilju takve raspodjele u kojoj neće biti zakinuta naselja s hrvatskom većinom.

Dobra suradnja kao preduvjet gospodarskog oporavka vidljiva je na primjeru Jajca - stranke HNS-a okupljene u koaliciju Zajedno za bolje sutra Jajcu sa svojih 11 vijećnika u proteklom su mandatu postale najsnažnija politička grupacija u Općinskom vijeću. Rezultat? Značajno popravljen odnos u infrastrukturnom smislu prema naseljima s većinski hrvatskim stanovništvom.

Status Travnika

Za očekivati je kako će i novi saziv Općinskog vijeća donijeti prijeko potrebnu suradnju kako bi se ispravile preostale anomalije u kojima je vidljiv nepravedan odnos prema hrvatskom pučanstvu. Isto vrijedi i za Novi Travnik, kao jednu od općina u kojima Hrvati imaju realnu šansu osvojiti načelničku poziciju, a što bi im uvelike olakšalo političku poziciju na širem prostoru Lašvanske doline. Iznimno je važno očuvati snagu u Vitezu, ali i pokušati ostvariti još veći broj vijećnika u Busovači, kao i poziciju načelnika.

Postizborna suradnja, pak, imat će svoj najveći značaj u Travniku - općini koja bi do izbora 2024. trebala dobiti izborna pravila po uzoru na Mostar i kroz koje bi Hrvati konačno ostvarili dio ravnopravnosti u tom središtu Srednjobosanske županije. Dom naroda Parlamenta BiH jest donio zaključak o potrebi novih izbornih pravila za Travnik, ali je paralelno s tim iznimno važno da se hrvatski glas u Općinskom vijeću Travnika čuje što glasnije i odlučnije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?