Projekt

Sustav javnih bicikala uskoro zaživljava i u BiH

05.02.2016.
u 07:00

U Sarajevu bi uskoro mogao zaživjeti sustav javnih bicikala.

Ukratko, radi se o sustavu koji podrazumijeva postavljanje bicikala na nekoliko točaka po Sarajevu, koje bi građani (studenti, zaposleni, turisti…) mogli koristiti po jako pristupačnim cijenama. Ovaj projekt donosi brojne prednosti lokalnoj zajednici, kao što su očuvanje okoliša, jačanje svijesti o zdravom načinu života, jačanje turističke ponude i brojne druge. Sustav javnih bicikala bit će dostupan svima, od studenata, do osoba starije životne dobi. Stanice na kojima će biti postavljeni bicikli su fleksibilne (instalacija na kojima će se iznajmljivati bicikli), te će biti potpuno neovisne o gradskoj mreži, a napajanje će se odvijati solarnim putem.

“Prijenos podataka vršit će se mobilnim putem, a i sam način korištenja bicikala bit će vrlo jednostavan. Da bi se uzeo bicikl, mora se prvo obaviti registracija, i to imenom i prezimenom, a aktivacija se izvrši za samo nekoliko minuta preko call centra. Korisnik potom uzima bicikl i vozi ga do željene lokacije, a onda ga ostavlja na drugo parkirališno mjesto u gradu”, rečeno je na predstavljanju projekta. Cijene još uvijek nisu finalno određene, ali će usluga biti vrlo jeftina. Godišnja članarina trebala bi biti 20 KM, a svaki građanin može koristiti 30 minuta besplatno bicikl, dok svaki idući sat plaća marku ili marku i pol po satu. Ovo će biti najjeftiniji oblik prijevoza za građane Sarajeva. Ovaj sustav već je zaživio u susjednoj Hrvatskoj, a predstavnici tvrtke iz RH predstavili su izgled bicikla koji je stigao iz Zagreba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije