Granična policija najavljuje

Sustav za kontrolu vozila na prijelazima

18.01.2019.
u 09:15

Granična policija BiH u 2019. godini planira projekt uspostavljanja sustava za kontrolu i evidentiranje motornih vozila na graničnim prijelazima. Nadogradnja aplikacije kojom će biti vršeno automatsko čitanje registracijskih oznaka na graničnim prijelazima u potpunosti će uskladiti granične provjere u BiH sa standardima policijskih agencija zemalja EU-a.

Šef Granične policije BiH Zoran Galić precizira u intervjuu Srni da je projekt u fazi izbora izvođača i da će biti realiziran na svim graničnim prijelazima. Uvođenjem ovog sustava, policijski službenici imat će automatski pristup relevantnim bazama podataka i na osnovi provjere registracijskih oznaka moći će utvrditi traži li vozilo neko nadležno tijelo i trebaju li biti poduzete određene mjere.

Galić navodi da su planirani i rekonstrukcija i proširenje sustava videonadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza, u cilju poboljšanja razmjene informacija i integriranog upravljanja granicom BiH. Ovim sustavom, napominje on, bit će omogućen nadzor graničnih prijelaza s lokalne, regionalne i središnje razine.

Videonadzor graničnih prijelaza omogućit će i osiguravanje dokaza za pravosudne institucije u cilju sprječavanja korupcije te rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu, kao i praćenje poslovnih procesa i poštovanja zakonitosti u postupanju službenika. Oba projekta financira EU. Realizacijom trećeg programa - projekta elektroničke evidencije dosjea odjela i dnevnika događaja, koji financira Vlada Švicarske, policijskim službenicima bit će omogućeno da na brz, pouzdan i jednostavan način vode jedinstvenu evidenciju o događajima i dosjee odjela u elektroničkoj formi.

Galić napominje za Srnu da je Granična policija BiH u prošloj godini maksimalno angažirala materijalno-tehničke i ljudske resurse, zbog čega su u brojnim oblastima rada rezultati bolji u odnosu na 2017. Podsjeća da je u više navrata javno govorio o kadrovskom manjku koji je evidentan problem za daljnji razvoj Granične policije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?