federalna uprava civilne zaštite

Sustav zaštite treba reagirati preventivno, a ne čekati katastrofu

30.05.2019.
u 20:00

Federacija BiH trebala bi u idućem razdoblju dobiti jedinstven sustav zaštite i spašavanja, a cilj svih dosadašnjih aktivnosti koje se provode jest stvaranje fleksibilnog sustava zaštite i spašavanja koji je sposoban reagirati i preventivno i operativno, a ne čekati da se nešto dogodi kako bi se reagiralo, piše Večernji list BiH.

Ovo je samo jedna od ocjena u godišnjem izvješću Federalne uprave za civilnu zaštitu za 2018., u koje smo imali uvid, a kroz koje su naglašena tri strateška cilja. Prvi od njih je već spomenuti koji se odnosi na jedinstveni sustav zaštite i spašavanja. U dokumentu se naglašava kako je jedan od ciljeva i usklađivanje s propisima Europske unije i revidiranje, odnosno preuzimanje odgovarajuće terminologije iz ovog područja u cilju ispunjenja uvjeta u procesu pridruživanju Europskoj uniji.

Vatrogastvo

Uočeni nedostaci u procesu realizacije ovoga strateškog cilja su evidentirani po više osnova, kao organizacijski i funkcionalni zastoji i problemi u obavljanju redovitih poslova, posebno u području inspekcijskog pregleda, u području zaštite i spašavanja i organiziranju obučavanja struktura civilne zaštite za namjenske zadaće u zaštiti i spašavanju u mjerodavnosti ove Uprave. Kada je riječ o drugom strateškom cilju - razvoju svih komponenti zaštite od požara i vatrogastvu, težišno se djeluje na području normativno-pravne uređenosti zaštite od požara i vatrogastva. Krajnji cilj realiziranja ovoga strateškog cilja u okviru godišnjih aktivnosti usmjeren je k jačanju institucionalnog i stručnog kapaciteta ovih područja, zatim područja prevencije te organizacijskom integriranju vatrogastva u jedinstven upravni ustroj civilne zaštite, zbog povećanja ukupne sposobnosti sustava za reagiranje na različite oblike opasnosti od elementarnih i drugih nepogoda.

Razminiranje

U jačanju prevencije u području zaštite od požara na razini Federacije BiH objedinjena je procjena ugroženosti od požara u jedinstvenu procjenu ugroženosti od elementarnih i drugih nepogoda. Na toj jedinstvenoj metodološkoj podlozi otvoren je proces ažuriranja planova zaštite i spašavanja i zaštite od požara i vatrogastva. Treći strateški cilj odnosi se na smanjenje zagađenosti prostora minama i eksplozivnim sredstvima zaostalim iz rata.

U dokumentu se tako navodi kako je Federalna uprava civilne zaštite ispunila plan razminiranja u 2018. godini, a to znači da je u okviru humanitarnog razminiranja svim deminerskim metodama razminirano ukupno 978.303 m2, što je za oko 1% više od planiranog. Deminerski timovi Uprave radili su na ukupno 28 deminerskih radilišta, a pritom su potpuno završeni radovi na 18 deminerskih zadaća, koji su predani krajnjim korisnicima, odnosno lokalnim zajednicama na korištenje, dok se na deset deminerskih zadaća nastavlja raditi u ovoj godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?