Marin Radišić, načelnik općine Čitluk

Sustavno radimo na poboljšanju kvalitete života

22.05.2019.
u 16:20

Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, u povodu Dana općine u intervjuu za Večernji list govori o ključnim infrastrukturnim projektima koji se trenutačno provode u Brotnju, naglasivši kako se kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju kvalitete života stanovnika te posebno ističe važnost rješavanja problema odvodnje oborinskih voda, ali i daljnjeg ulaganja u prometnu infrastrukturu. U kontekstu ukupne gospodarske situacije, načelnik Radišić ukazuje na brojne prednosti općinskog područja, a koje su posebice izražene u mogućnosti uzgoja vinove loze, dok bi za daljnji napredak bilo od ključne važnosti riješiti zakonsku neusklađenost koja bi dovela do gradnje novih poslovnih objekata u gospodarskim zonama.

Možete li se osvrnuti na planirani program obilježavanja Dana općine Čitluk? Što sve možemo očekivati tijekom manifestacije?

Program obilježavanja Dana općine Čitluk započeo je u nedjelju, 19. svibnja tradicionalnim međunarodnim stolnoteniskim turnirom Brotnjo open 2019., koji se održao 14. godinu zaredom. Na njemu je nastupilo više od 100 natjecatelja iz 35 gradova iz pet država. Dio ovogodišnjeg programa je i predstavljanje knjige “Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas” prof. dr. sc. Marije Muse u Hotelu Brotnjo. Danas (srijeda, 22. svibnja) u 20 sati održat će se kazališna predstava “Preko veze” kazališta Moruzgva, a sutra (četvrtak, 23. svibnja) je polaganje vijenaca ispred spomen-križa za sve poginule branitelje Brotnja. Nakon toga će se u crkvi Krista Kralja u Čitluku slaviti sveta misa zahvalnica. Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk održat će se također sutra u Hotelu Brotnjo. Program obilježavanja Dana općine nastavlja se malonogometnim turnirom osnovnih škola Bijakovići, Čerin i fra Didaka Buntića Čitluk na igralištu Srednje škole fra Slavka Barbarića Čitluk u petak, 24. travnja, a slijedi “Večer klapske pjesme” u Herceg etno selu. Program završava u subotu, 25. svibnja zajedničkim koncertom Glazbene škole Brotnjo i Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba u župnoj crkvi sv. Blaža u Gradnićima.

Koje biste projekte, koji se trenutačno provode na prostoru općine, istaknuli kao ključne za poboljšanje kvalitete života stanovnika?

Općina Čitluk kontinuirano i sustavno radi na poboljšanju kvalitete života stanovnika. Izdvajajući vlastita sredstva i uz potporu viših razina vlasti uspijevamo realizirati značajne infrastrukturne projekte. Projekt kanalizacije proglašen je strateškim za općinu Čitluk i trenutačno se izvode radovi na izgradnji sekundarne mreže kanalizacijskog voda u Međugorju, a nastavljamo s radovima na daljnjem priključenju novih korisnika na kanalizacijski sustav. Objavljen je natječaj za izgradnju javnog toaleta u Međugorju. Uskoro se očekuje završetak radova na rješavanju problema odvodnje oborinskih voda iz središnje zone općine Čitluk. Nastavljamo s daljnjim uvođenjem videonadzornog sustava snimanja javnih cesta i javnih površina, što će doprinijeti povećanju sigurnosti u našoj općini. Nastavljamo s ulaganjima u školsku infrastrukturu. Objavljen je natječaj za izgradnju školske sportske dvorane Osnovne škole u Bijakovićima. Urađen je glavni projekt sportske dvorane Srednje škole fra Slavka Barbarića, a uskoro će biti završen glavni projekt obnove zgrade Kulturno-informativnog centra u Čitluku. Počinjemo s poboljšanjem uvjeta na stadionu Bare i Gradskoj športskoj dvorani. Nastavljamo s ulaganjima u prometnu infrastrukturu, uređenju nogostupa, postavljanju nove rasvjete te zamjeni postojeće rasvjete LED rasvjetom. Dana 20. svibnja počeli su radovi na rekonstrukciji regionalne ceste R-425a na dionici Tromeđa - Zvirovići, dugoj 5,8 kilometara.

U poslovnom smislu, koje su prednosti općine Čitluk te koje bi potencijale trebalo iskoristiti kako bi došlo do poboljšanja ukupne gospodarske situacije?

Svakako su to Međugorje kao mjesto gdje dolazi veliki broj hodočasnika, gospodarske zone s velikim brojem uspješnih tvrtki te Bogom dani klimatski uvjeti za uzgoj vinove loze, tako da vinske sorte žilavka i blatina nigdje ne daju takvu kvalitetu kao u Brotnju. Da bi došlo do poboljšanja uvjeta za boravak hodočasnika svakako treba donijeti nove zakone o turizmu i boravišnoj pristojbi. Već dulje vrijeme tražimo to kako bi se ispravila nepravda i osigurao povratak sredstava od boravišne pristojbe, a koja bi se koristila za unaprjeđenje infrastrukture u mjestima gdje su prikupljena. Povratkom sredstava i osnivanjem Turističke zajednice općine Čitluk došlo bi do većeg razvoja turizma i njegove promocije na području općine u cjelini, kao i ostvarenja gospodarskih interesa pravnih i fizičkih osoba koje pružaju ugostiteljske i druge turističke usluge ili obavljaju drugu djelatnost povezanu s turizmom. Povećanje poticaja sigurno bi doprinijelo sadnji novih vinograda i povećanju vinarske proizvodnje.

Je li općina Čitluk privlačno mjesto za investiranje?

Itekako. Po posljednjim podacima Službe za zapošljavanje, u općini su zaposlene 6443 osobe. Imamo stalne zahtjeve od investitora za dodjelom građevnog zemljišta u gospodarskim zonama kako bi se gradili novi poslovni objekti i zapošljavali novi radnici, ali, nažalost, već više od pet godina to nismo u mogućnosti zbog neusklađenosti Zakona o građevnom zemljištu i Zakona o stvarnim pravima. To je ogromna zapreka za daljnji gospodarski razvoj i iskreno se nadamo da će se to konačno riješiti, pa će biti manje razloga za odlazak u inozemstvo u potrazi za poslom.

Kakva je vaša suradnja s drugim općinama u Hercegovini i šire? Koje su prednosti zajedničkog rada na određenim projektima?

Suradnja s drugim lokalnim zajednicama je dobra, često se na sastancima razmjenjuju iskustva i pokreću inicijative koje će omogućiti naš bolji rad. Posljednja naša suradnja bila je s Gradom Kutjevom i Turističkom zajednicom Podgorice gdje smo u programu prekogranične suradnje prijavili projektni prijedlog “Kuće vina Brotnjo”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?