ne odustaju

Danas zasjeda Povjerenstvo za referendum u RS-u i pored njegove zabrane

komisija
19.09.2016.
u 08:25

Šesta sjednica Povjerenstva za provođenje referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta najavljena je za danas u Banjoj Luci.

Iako je Ustvani sud BiH jučer potvrdio svoju raniju odluku o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a te privremenom mjerom zabranio referendum u RS-u najavljen za 25. rujna, srpski političari su naveli da ostaju pri skupštinskoj odluci da se referendum provede, javlja Fena. 

Već su otiskani i referendumski listići te formirana općinska povjerenstva koja će biti nadležne za podatke o izjašnjavanju građana o pitanju podržavaju li da se 9. siječanj obilježava kao Dan RS-a.

Zasad svi srpski dužnosnici i dalje inzistiraju na referendumu, iako je visoki predstavnik pozvao jučer vlasti u RS da se suzdrže od provođenja referenduma koji, naveo je, nema zakonske osnove i kojim bi se izravno prekršila odluka Ustavnog suda.

Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o izravnom osporavanju državnog pravosuđa.

Upozorio je i da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo izravno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo utjecaj na stabilnost zemlje.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH su kazali da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i izravno osporavanje državnog pravosuđa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije