UNFPA

Suvremene metode kontracepcije u BiH koristi 12 posto žena

26.09.2017.
u 11:54

Suvremene metode kontracepcije u Bosni i Hercegovini koristi 12 posto žena, istaknuto je na radionici za strateško planiranje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju (SRZ) u Sarajevu u povodu Svjetskog dana kontracepcije.

Predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA) u BiH Doina Bologa je istaknula da je strateški pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući planiranje obitelji, od velikog značaja za današnje i buduće generacije.

- Čvrsto vjerujem da se rad na novim i revidiranim strategijama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiH događa u pravom trenutku da bi podržao zemlju na njenom europskom putu i u realizaciji ciljeva iz ​​Programa održivog razvoja do 2030. - navela je Bologa.

Viši stručni savjetnik Istočnoevropskog instituta za reproduktivno zdravlje Mihai Horga je naveo da svi parovi i pojedinci imaju pravo da donose odluke o vlastitom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i odluke o tome hoće li i kada imati djecu i po kom rasporedu rađanja.

- Uspješne strategije su one koje kreiraju i na čije se provođenje obvezuju stručni zdravstveni radnici koji rade direktno s ljudima - rekao je Horga.

Radionicu je organizirao UNFPA u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravstva Federacije BiH i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Svi sudionici su pokazali spremnost da izvedu proces strateškog planiranja u oba entiteta i naglasili da će podizanje svijesti o kontracepciji dovesti do smanjenja neplaniranih trudnoća, nesigurnih pobačaja i širenja spolno prenosivih bolesti, priopćeno je iz UNFPA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije