Odluka Vlade FBiH

Suzbijanje bolesti ‘plavog jezika’ financirat će se i iz proračuna FBiH

27.09.2016.
u 11:00

Bolesti “plavog jezika” i “kvrgave kože”, odlukom Vlade Federacije BiH, stavljene su na listu zaraznih bolesti životinja od posebnog interesa za Federaciju BiH. Razlog stavljanja spomenutih dviju bolesti na listu zaraznih bolesti životinja od posebnog interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine određivanje je daljnjeg postupanja u ovim situacijama. Naime, Zakonom o veterinarstvu propisane su bolesti čije je sprečavanje, suzbijanje i iskorjenjivanje od interesa za Federaciju BiH te se za provedbu mjera protiv
tih zaraznih bolesti dio sredstava osigurava u proračunu Federacije BiH, međutim, one moraju biti stavljene na navedenu listu.

Prema informaciji koja je iznesena na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH održanoj prošloga tjedna, na području Federacije BiH došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije zbog pojave bolesti “plavog jezika” i velike opasnosti od pojave bolesti “kvrgave kože”.

“Bolest ‘plavog jezika’ je akutno

virusno oboljenje ovaca, koza i goveda koje prenose insekti (komarci) zbog čega postoji velika opasnost od daljnjeg širenja i pojave epidemije. Bolest ‘kvrgave kože’ je virusno oboljenje goveda koje se prenosi izravnim i neizravnim kontaktom, te ubodom insekata (komarci, krpelji i dr.). Obje bolesti prije su bile prisutne u Africi, odakle se virus, zbog klimatskih promjena, proširio i zahvatio cijeli Balkanski poluotok”, navodi se u informaciji koja je razmatrana na sjednici Vlade Federacije BiH. Nadalje se navodi kako se spomenute bolesti najčešće javljaju sezonski, obično u kasno ljeto, kada je populacija insekata najveća, te izazivaju velike ekonomske štete u stočarskoj proizvodnji koje se očituju uginućima, gubitkom tjelesne težine, smanjenom mliječnosti i ograničenjima u unutarnjoj i međunarodnoj trgovini prijemčivim životinjama. Budući da je riječ o virusnim bolestima, oboljele životinje se ne liječe, nego se eutanaziraju (usmrćuju) i neškodljivo uklanjaju. U istoj informaciji dalje se navode podaci o oboljelim grlima.

“Prema informacijama dobivenim od tri veterinarska dijagnostička laboratorija u Federaciji BiH, do sada je dijagnostički ispitano 80 uzoraka s 28 imanja koja ukupno imaju više od 1000 životinja. Pozitivnu reakciju dalo je 67 uzoraka s 28 imanja na području

općina Goražde, Stolac, Neum, Mostar, Prozor-Rama, Ilijaš, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa. Potrebno je istaknuti kako su uzorci uzimani samo od životinja za koje je na temelju kliničke slike postojala sumnja na bolest ‘plavog jezika’ te da novi uzorci svakodnevno pristižu u laboratorij”, navedeno je u spomenutoj informaciji. Nadalje se navodi kako pozitivni slučajevi na bolest “kvrgave kože” nisu potvrđeni u Bosni i Hercegovini,

međutim, uzevši u obzir trenutačnu epidemiološku situaciju u državama u okruženju (Srbija, Crna Gora, Makedonija), koje su imale zabilježene pozitivne slučajeve bolesti “kvrgave kože”, kao i činjenicu da bolesti prenose insekti, postoji velika opasnost od njezine pojave u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije