Sve više brakova “bez papira”

Svaka 10. beba u FBiH rođena izvan braka, a u RS-u svaka šesta

23.11.2017.
u 11:00

Iako se bh. obitelj smatra tradicionalnom, izvan braka rađa se gotovo svako deseto dijete. Ako je to za neku utjehu, u Hrvatskoj se izvan braka rađa čak 40 posto djece, a u Sloveniji više od polovine. Te činjenice jasno upućuju na nove trendove. Tome u prilog svakako ide i sve veća stopa rastava, sve manji broj vjenčanja i pad broja vjerski sklopljenih brakova, koji su se gotovo izjednačili s onim građanskim.

Federacija i RS

Tako, primjerice, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u jednoj godini u FBiH rađa se oko 20.000 beba, od čega ih je više od 1750 rođeno u izvanbračnoj zajednici. Tako je u godini dana u Unsko-sanskoj županiji rođeno 2179 beba, od kojih 284 izvan braka. U Posavskoj županiji rođeno je “samo” 168 beba. U toj županiji je i najmanje beba rođenih izvan braka - devet. Tuzlanska županija je druga po broju rođenih beba, tijekom jedne godine rođeno ih je 4335, ali prva je po broju djece rođene izvan braka - 505.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije