visoka nutritivna vrijednost

Svaki dan jedeš rajčice? Pogledaj što time radiš svom tijelu

06.08.2020.
u 16:03

- Ljeto je u znaku rajčica, koje obožavamo i u izvornom i u prerađenom obliku

- Imaju visoku nutritivnu vrijednost i odlično se slažu uz gotovo sva jela pa su itekako poželjna namirnica na dnevnome meniju

- Donosimo recept za popularni koktel na bazi rajčice koji je idealan za ljetne dane, piše miss7.

Ljeto je u punom zamahu, što znači da je u tijeku i sezona rajčica. Ova visokovrijedna namirnica bogata je hranjivim tvarima, a siromašna masnoćama i kalorijama. Odličan je izvor vitamina A i C te beta karotena i kalija. Obiluje likopenom, snažnim antioksidansom, koji se smatra najsnažnijim aktivnim suplementom u smanjenju rizika od oboljenja od zloćudnih bolesti te bolesti srca i krvnih žila. Rajčica se uzgaja tijekom cijele godine, no njezine prednosti najviše dolaze do izražaja tijekom ljetnih mjeseci.

Pune su antioksidansa

Rajčice imaju veliku antioksidacijsku moć. Bogate su likopenom, snažnim antioksidansom, koji sprečava starenje, bolesti srca i krvnih žila, pa čak i neke vrste karcinoma. Uz likopen, sadrže cijeli niz drugih nutrijenata s antioksidativnim svojstvima kao što su vitamini A, C i K. Vitamin A nužan je za normalan rast i razvoj stanica te za zdravlje kostiju i pluća, vitamin C ključan je za održavanje i očuvanje imunološkog sustava, a vitamin K važan je za zgrušavanje krvi i zacjeljivanje.

Imaju antikancerogena svojstva

Likopen, najmoćniji antioksidans iz skupine karotenoida, smanjuje i rizik od malignih bolesti. Pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka, štiti nas od utjecaja slobodnih radikala, a rajčici daje prepoznatljivu boju. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrija i pluća, a istraživanja su pokazala i da proizvodi od rajčice smanjuju oksidativni stres i djeluju kemopreventivno.


 

Utječu na liniju

Rajčica je blagonaklona i prema našem struku. Naime, ova nutritivno bogata namirnica sadrži kalij, koji pomaže u smanjenju nadutosti, a njime se uravnotežuje i slana prehrana. Također sadrži mnogo vode, pa tako sprečava glad i neželjeno prejedanje. U 100 grama samo je 18 kalorija, a rajčica ima vrlo nizak glikemijski indeks, pa je savršena namirnica za sve koji paze na liniju. Osim što će ti pomoći u gubitku kilograma, konzumacijom rajčice riješit ćeš se nakupljenih toksina.

Jačaju imunitet

Rajčica je namirnica prepuna korisnih sastojaka koji imaju neprocjenjiv utjecaj na naše zdravlje. Obiluje raznolikim vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama, pa ima važno mjesto u našoj prehrani. Bogata je mineralima, antioksidansima, kalcijem i prava je riznica vitamina. Uz to, rajčica sadrži poželjne količine cinka, magnezija, fosfora i bakra te druge dragocjene elemente. Zbog svega toga smatraju je odličnom namirnicom za očuvanje i jačanje imuniteta.

Svakodnevna konzumacija - da ili ne?

Postoji mnoštvo različitih vrsta, koje se razlikuju bojom, veličinom, oblikom i okusom. Odlično se slažu uz različite namirnice, među kojima su meso, riba, tjestenine, razno povrće te mladi i meki sirevi. Možeš ih jesti u svim oblicima - sirove, kuhane i sušene. Zbog mnogih benefita pozitivno utječu na naše zdravlje pa ih je poželjno svakodnevno konzumirati u umjerenim količinama. Najpraktičniji način za konzumaciju je u obliku soka, poput Vindi 100% juicea od rajčice. Idealno će se slagati i uz doručak, i uz ručak, i uz večeru, a možeš ga piti i u osvježavajućem ljetnom koktelu. Video Player is loading.

Crveni koktel idealan za ljeto

Nije tajna da se tijekom ljeta svi volimo opustiti uz osvježavajuće koktele, pa zašto ne bi isprobala recept za popularni koktel sa sokom od rajčice - Bloody Mary? Budući da ima vrlo mali postotak alkohola, nitko ti neće zamjeriti ako dan počneš ovim napitkom na bazi rajčice. Bloody Mary savršen je koktel za ljeto, a poznat je i kao odličan "lijek" za mamurluk. Prema tome, možeš se bezbrižno opustiti uz osvježavajuće ljetne koktele. Obogati ih osvježavajućim Vindi 100% juice sokovima od naranče, ananasa, jabuke i, naravno, rajčice. Užitak je zajamčen!


 

Sastojci:

30 ml votke

60 ml Vindi 100% juicea rajčica

1/2 limuna ili limete

2 žličice hrena

malo umaka tabasco

prstohvat sušenog celera

prstohvat dimljene paprike

prstohvat soli

prstohvat papra

stabljika celera

 

Priprema:

 

1. Pomiješaj sol i sušeni celer. Potom komadićem limuna ili limete premaži rub čaše u kojoj ćeš poslužiti koktel. Rub premazan limunom ili limetom utrljaj u mješavinu soli i sušenog celera.

2. U posebnoj čaši izmiješaj votku, Vindi 100% juice od rajčice, umak tabasco, hren, dimljenu papriku i papar. Zatim ubaci komadić limuna ili limete i sve dobro promiješaj.

3. Čašu za posluživanje napuni ledom i promiješanim sastojcima. Prije posluživanja ubaci stabljiku celera, dodaj krišku limete na rub čaše i tvoj je koktel spreman!

 

 

 



 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?