Analize pokazale

Svaki stanovnik u FBiH dužan je 3005 maraka

28.01.2016.
u 07:00

CCI je predstavio opsežno izvješće “Stanja nacije” koje daje precizan pogled provedbe Reformske agende, kao i pregled učinaka na poslovnu klimu i konkurentnost, tržište rada, socijalnu i mirovinsku politiku, javne financije, javnu upravu, vladavinu prava, te utjecaj svega pobrojenog na kvalitetu života građana, piše Večernji list BiH. Program-menadžer CCI-ja Adis Arapović naglasio je kako je provedba Reformske agende ispod svih planova i očekivanja, a pozitivni učinci vidljivi su tek na nekoliko od 70 praćenih pokazatelja te dodao kako je, prema planu za prošlu godinu, za sve razine, samo 31 posto mjera realizirano.

Zakoni po hitnom postupku

U istraživanju važnijih pokazatelja obrađivana je u intervalu od 2010. do 2015. U izvješću se navodi kako je proces usvajanja Reformske agende i donošenja akcijskih planova na razini BiH i entiteta bio krajnje netransparentan, a čak ni zakonodavna vlast nije imala utjecaja na njihovo donošenje. U izvješću se također navodi kako nijedna županijska vlada u FBiH, izuzev USŽ-a, nije donijela vlastiti akcijski plan provedbe Reformske agende. S druge strane, u FBiH su svi zakoni iz akcijskog plana doneseni po hitnom postupku, a u RS-u su, od 12 zakona, četiri usvojena po hitnom postupku. Kada je riječ o udjelu aktivne radne snage u ukupnom radno sposobnom stanovništvu, zabrinjavajuće je nizak, tek 48 posto, što znači kako pola radno sposobnog stanovništva uopće nije aktivno na tržištu rada, a većina njih je u zoni socijalne i braniteljske zaštite ili u zoni sive ekonomije. U izvješću su zanimljivi podaci koji se odnose na plaće, mirovine i potrošačku košaricu građana, kao i podaci o učinkovitosti sudova i tužiteljstava u procesuiranju korupcije i gospodarskog kriminala.

Dramatični podaci

Tijekom posljednjih šest godina neto plaće porasle su tek za 3-4 posto, što je dokaz sporog ili nikakvog ekonomskog rasta, a posebno razvoja. Razlika prosječne plaće u javnoj administraciji i realnom sektoru je zabrinjavajuće visoka u korist javne administracije, čak 57 posto, i najviša je u Europi. Stagnacija ekonomske aktivnosti dokaziva je odnosom prosječne plaće i potrošačke košarice. Tijekom pet godina neto plaće su porasle za oko 3 posto u oba entiteta, dok je cijena potrošačke košarice porasla za 3 posto. U tih pet godina prosječna mirovina je porasla za manje od 8 posto, odnosno 27 KM, prosječna plaća za 3 posto, odnosno 22,50 KM, a potrošačka košarica za 3 posto, odnosno 57 KM, što je dvostruko više od rasta mirovina i plaća. U proteklih šest godina odnos umirovljenika i broja zaposlenih pogoršao se posebice u RS-u gdje nedostaje 0,5 posto da se taj odnos svede na 1:1, što bi značilo potpuni slom sustava. U izvješću se također navodi kako je postotak zaposlenih u administraciji po entitetima daleko iznad prosjeka EU, pri čemu je ovaj udio u FBiH dramatično visok i iznosi 27% . Tijekom posljednjih pet godina zaduženost po stanovniku povećana je za 576 KM i na kraju 2014. iznosila je 3005 KM. Promatrano entitetski, zaduženost u FBiH je porasla za 305 KM, odnosno 14%, a u RS-u za 927 KM, odnosno za 36%, što je dramatičan pokazatelj. Kada je riječ o pravosuđu tijekom posljednje dvije godine, od 33.460 podignutih optužnica, tek 1 posto odnosi se na gospodarski kriminal, a 2 posto na korupciju. Od 28.877 presuda tijekom 2014. i 2015., tek 2 posto presuda odnosi se na gospodarski kriminal i korupciju. Ti su podaci u potpunom nerazmjeru s položajem BiH u istraživanjima korupcije, organiziranog kriminala i neovisnosti sudova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?