zabrinjavajuće

Sve češća psihijatrijska oboljenja kod adolescenata u BiH

ilustracija
31.10.2019.
u 08:56

Sve je veći broj djece i adolescenata na području Tuzlanske županije kojima je neophodna psihijatrijska pomoć. Međutim, odgovarajući uvjeti za liječenje još uvijek ne postoje. Hospitalizacija se vrši zajedno sa starijim bolesnicima, što dodatno otežava proces tretmana. Iako projekt postoji, za sada se sve svodilo na prebacivanje odgovornosti, javlja BHRT. 

Prije 14 godina u Klinici za psihijatriju UKC-a Tuzla bilo je 250 pregleda maloljetnika godišnje. Posljednjih godina broj iznosi 1.000. Već dvije godine radi Odjel za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla, ali samo dnevni tretman i ambulantno liječenje. Nerijetko je djecu neophodno hospitalizirati, međutim postoji samo odjel za odrasle.

„Da pacijenti mogu i da se prime na određeno vrijeme, da se smjeste. Znači da to bude mogućnost da eventualno i roditelje primimo uz djecu. Mislim da je to jedina populacija djece i adolescenata za koju u Kliničkom centru nemamo predviđene ležeće krevete”, kaže Nermina Kravić iz Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC-a Tuzla.

Stručnjaci ističu kako se radi o problemu koji ne smije čekati na rješavanje i nikakve financijske mogućnosti ne mogu biti prepreka, jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?