Predstavljanje u Mostaru

Nove knjige prof. dr. Dragana Babića: Sve o psihologiji i mentalnom zdravlju

03.06.2022.
u 10:17

Dvije knjige uglednog mostarskog neuropsihijatra i sveučilišnog profesora prof. dr. sc. Dragana Babića i suradnika "Psihologija u medicini i zdravstvu" i "Medical Psychology", na kojoj mu je suatorica i njegova kći dr. sc. Romana Barbarić, bit će predstavljene danas (petak) u 19 sati u hotelu Mostar, piše Večernji list BiH. Promotori su prof. dr. sc. Miro Jakovljević, prof. dr. sc. Milan Stojaković, doc. dr. sc. Marko Martinac i dr. sc. Marko Romić.

Nastavni udžbenik

- Knjiga "Psihologija u medicini i zdravstvu" nastala je kao potreba nastavnog udžbenika na Medicinskom i Fakultetu zdravstvenih studija SUM-a gdje izvodimo nastavu iz nekoliko različitih psihologija (medicinska, zdravstvena, opća…). Dostupne knjige su ili zastarjele ili su ih pisali psiholozi (pa su preopširne i za nas komplicirane). Naš je cilj napisati malu temeljnu knjigu iz koje bi studenti mogli steći temeljna znanja koja su im nužna za ispit, a još potrebnija u svakodnevnoj praksi. Knjiga može pomoći i specijalizantima psihijatrije, kao i psihijatrima, psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja, kao i svima drugima koji su na bilo koji način povezani uz problem psihičkih oboljenja - kaže prof. dr. sc. Babić. Koncepcijski - sastoji se iz tri dijela. U uvodnom je objašnjeno zašto je potrebna i zbog čega je potrebno učiti i širiti znanje iz psihologije. Kratko su opisane definicija, vrste i metode psihologije te mjesto i uloga psihologa u zaštiti mentalnog zdravlja. U općemu dijelu opisana su temeljna poglavlja iz psihologije važna studentima u svladavanju gradiva iz ovog predmeta i njihove primjene u praktičnom radu.

- U specijalnom su pak dijelu kratko opisana poglavlja koja bi mogla biti zanimljiva nekim studentima, tj. onima kojima je psihologija zanimljivija od drugih predmeta, kao i onima koji žele znati bolje i više. Poglavlja iz ovog dijela mogu biti zanimljiva i svim stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja kao i svima drugima koji u svom poslu imaju dodir s tim područjem - kaže prof. dr. sc. Babić. Knjiga "Medical Psychology", kaže, nastala nakon "Psihologije u medicini i zdravstvu" s obzirom na to da na SUM-u ima i studij medicine na engleskom jeziku, a izmijenjena su ili dopunjena neka poglavlja.

U nakladi SUM-a

Recenzenti "Psihologije u medicini i zdravstvu" su prof. dr. sc. Miro Jakovljević, prof. dr. sc. Osman Sinanović, prof. dr. sc. Miroslava Jašović Gašići doc. dr. sc. Marko Martinac, a "Medical Psychology" prof. dr. sc. Milan Stojaković i doc. dr. sc. Marko Martinac. Nakladnik je Sveučilište u Mostaru, a predstavljanje organiziraju Medicinski fakultet SUM-a, Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH te Udruga psihijatara BiH, čiji je predsjednik upravo prof. dr. sc. Dragan Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?