Odbor zatrpan žalbama

Sve veći broj policajaca, ali i građana, traži pravdu na sudovima

19.03.2017.
u 09:00

Samo u prošloj godini članovi Policijskog odbora za policijske službenike u Federaciji BiH morali su reagirati i raspravljati u 144 slučaja u kojima su rješavali probleme na koje nailaze policijski djelatnici.

Sjednice, ročišta...

Kad se spomene podatak da uz svaki pojedinačni predmet idu i stotine stranica pisanoga izvješća, može se zaključiti kako je riječ o kompleksnom i opsežnom poslu. U izvješću spomenutog Policijskog odbora, koje je prihvatila Vlada FBiH, spominje se kako je ovo tijelo u 2016. imalo 32 sjednice, što znači da je imalo prosječno oko tri sjednice mjesečno. Od siječnja 2016. godine raspravljalo se o 280 točaka dnevnog reda, što u prosjeku predstavlja više od šest točaka na jednoj sjednici. Tom prilikom doneseno je 67 odluka, i to 14 onih kojima se poništavaju odluke Federalne uprave policije i predmet je vraćen prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak te 53 odluke kojima se žalba odbija, a žalbena odluka potvrđuje. U prosjeku Policijski odbor je mjesečno donosio oko tri odluke očitujući se o pravima policijskih službenika. Odbor je na sjednicama donosio odluke odlučujući o internim natječajnim procedurama, naknadama za bolest, isplati otpremnine, godišnjem odmoru, određivanju plaće, povratu novčanih sredstava, prestanku radnog odnosa, eksternom premještaju, unapređenju i o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika.

Donesen je i značajan broj zaključaka koji su se odnosili na prikupljanje dokumentacije, povrat iste i slična pitanja vezana uz rješavanje radno-pravnog statusa policijskih službenika. U naznačenom razdoblju Policijski odbor morao se očitovati o 23 tužbe u sudskim postupcima koji se trenutačno vode pred Županijskim sudom u Sarajevu i pred Općinskim sudom u Sarajevu te nazočiti pred navedenim sudovima na 43 pripremna ročišta, glavnim raspravama ili na ročištima u povodu utvrđivanja mjere osiguranja.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije