Zakašnjelo ljeto užarilo ravnicu

Sve više mladih iz Županje dolazi čak biciklima na kupanje u Orašje

21.06.2019.
u 15:14

Dugo je po društvenim mrežama kružila duhovita rečenica: “Imam drva još samo za lipanj” kao komentar na dugo i hladno razdoblje koje u Posavini značilo da se čak do početka ovoga mjeseca nisu gasile peći, piše Večernji list BiH. 

Zadržao se visok vodostaj

I za svega nekoliko dana Posavinu su stigli temperaturni šokovi. Posavska ravnica užarila se na više od 30 stupnjeva i uz rame je s morskim temperaturama. Za one koji rade u tvornici pod otvorenim nebom, a takvih je najviše u tri posavske općine, na godišnji odmor se i ne pomišlja jer posla je na oranicama napretek. Prema morskim destinacijama uglavnom će oni koji imaju stalno zaposlenje, a mladi u Posavini, ako i ne idu prema moru, imaju na odabir nekoliko opcija. Crveni križ općine Orašje ponovo je vodeći u pronalaženju načina da ljeto uljepša mladima koji žele naučiti plivati kroz Ljetnu školu plivanja za djecu od 6 do 14 godina. Kroz nekoliko godina škole plivanja prošlo je stotine školaca. Ove godine u omiljenu školu prvi će krenuti učenici osnovnih škola iz općina Domaljevac-Šamac i Odžak koji će kroz 12 dana svladati osnovne tehnike plivanja. Obuku će provoditi profesori tjelesnog odgoja zajedno s certificiranim instruktorima. Škola plivanja nastavlja se 8. srpnja za djecu iz Osnovne škole iz Tolise, Oštre Luke i Donje Mahale, a onda i učenici iz Orašja i Vidovica od 22. srpnja do 3. kolovoza. Participacija roditelja po djetetu je 30 KM, a u tu cijenu uključen je i prijevoz učenika. Uz Crveni križ Orašje, sponzori projekta su županijske i općinske uprave te ŠRC “Bazeni“ Orašje. Brojni Posavljaci već godinama najčešće osvježenje traže na posavskim rijekama Bosni i Savi. Kako se ove godine visok vodostaj rijeka zadržao jako dugo, rijeke se još vraćaju u svoje korito pa u tjednu pred nama tek počinje sezona kupanja. Lokalne uprave nisu se baš pokazale kada je riječ o uređenju riječnih plaža. Problem ne smatraju prioritetnim jer nekoliko kamiona pijeska i šljunka smatraju nepotrebnim rashodom.

Tisuće kupača

Naime, s porastom vodostaja ujesen, voda odnosi pijesak s plaže pa se trud samo čini uzaludnim. Zaboravlja se pritom kako bi u ljetnoj sezoni takav postupak pozdravilo stotine kupača kojima kućni proračun ne dopušta odlazak na more ili, pak, oraške bazene. Na bazene se tijekom vikenda sliju tisuće kupača. Osobito je velik broj mladih koji čak biciklima dolaze iz susjedne Županje do Orašja, kako bi na bazenu u BiH tražili osvježenje. Mladi Slavonci, osim toga što se odlučuju studirati u Orašju pri Sveučilištu u Mostaru, preko granice dolaze i u jeftiniji shoping, no Orašje im je sve atraktivnije i zbog kupanja na ŠRC-u “Bazeni” i kao mjesto gdje provode ljetni odmor.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije