koronavirus u bih

Sve više mladih zaraženo, pedijatri upozoravaju: Djeca su u strahu

korona djeca
shutterstock
24.09.2021.
u 19:48

”Ima puno zaražene djece… 2005, 2006, 2010. godište djeca su zaražena, zatim mlađa populacija od 22-23 godine. Vrlo malo ima starije populacije”, istaknula je pulmologinja Dizdarević

U Bosni i Hercegovini i dalje svakodnevno raste broj zaraženih od koronavirusa. Danas je prijavljeno 589 novozaraženih, a povećava se i broj hospitaliziranih pacijenata. Epidemiologe zabrinjava činjenica da obolijeva sve više mladih osoba.

Samo u posljednjih 40 dana doktorica Zehra Dizdarević pregledala je oko dvije tisuće snimaka pluća. Delta soj koronavirusa se brzo širi. Zbog toga enormno raste broj hospitaliziranih osoba – u Federaciji u ovoj u odnosu na prošli tjedan 53 posto pacijenta više na respiratoru.

”Ima puno zaražene djece… 2005, 2006, 2010. godište djeca zaražena, zatim ova mlađa populacija od 22-23 godine. Vrlo malo ima starije populacije. Činjenica da su kliničke slike puno blaže u odnosu na prethodne sojeve, sada se smješta u srednji dio pluća desno… jer virus kada uđe traži gdje ima prostora, gdje ima dosta živih stanica i on traži gdje će naći svoje mjesto”, istaknula je pulmologinja Zehra Dizdarević, javlja N1

Svoje mjesto u organizmu koronavirus znatno teže nalazi u tijelu cijepljenih – objašnjava doktorica Dizdarević. 

No, iako su cjepiva dostupna, građani su nedovoljno zainteresirani, a bolnice se iz dana u dan pune.

”Ja sam se prije par dana vratila iz Amerike. Tamo ljudi normalnije i opuštenije žive jer imaju blizu 80 posto cijepljenih. Mi ne možemo spriječiti obolijevanje od Covida cijepljenjem jer se događa evo sada da liječnici, medicinske sestre obole, a cijepljeni su. No, svakako ćemo zaštititi svoj život jer će biti lakše kliničke slike”, kazala je dr. Maja Dragojević-Stojić, internistica kardiologinja iz Prijedora.

S obzirom da se sve više govori o Covid pozitivnim maloljetnicima, djeca su u strahu. Pedijatri apeliraju da se vodi računa o psihičkom zdravlju djece, da ih se relaksira, te da roditelji vode računa o njihovoj kvalitetnoj ishrani.

”Ako sumnjamo na Covid infekciju to treba reći roditeljima, ali ne u prisustvu djeteta, da ne unosimo djeci stres i paniku. Bilo je slučajeva, osobito prošle godine, kada su najobičnija respiratorna infekcija… roditelji su nam se žalili da se djeca bude u pola noći i govore ‘imam li koronu'… to je za njih jako stresno”, naglasila je pedijatrica Gordana Tešić Banduka.

Slučajevi zaraze djece u školama nagnala je Ministarstvo zdravstva SŽ da izda upute za prevenciju i kontrolu zaraze u osnovnim i srednjim školama. Sve su to stručnjaci i do sada poručivali; učenici za koje se sumnja da imaju Covid ne treba da dolaze u škole, kao ni oni čiji su roditelji potencijalno pozitivni.

”Osnovni principi prevencije podrazumijevaju nošenje maski za učenike (djeca uzrasta od 6 do 11 godina trebaju nositi masku izvan učionice, a ne moraju za vrijeme nastave; dok djeca starijih uzrasta trebaju nositi masku i za vrijeme nastave), nošenje maski za nastavno i drugo osoblje, održavanje adekvatne fizičke udaljenosti, održavanje higijene ruku”.

Činjenica da su trenutno djeca od tri, jedanaest, petnaest godina hospitalizirana dovoljno govori koliko su ove odredbe važne. Ubrzano širenje virusa može spriječiti poštivanje mjera, ali i veće cijepljenje punoljetnih osoba, kažu epidemiolozi. Upravo punoljetni do sada nisu pokazali očekivanu razinu odgovornosti, smatraju nadležni, pa je BiH i dalje daleko od 70 posto cijepljenih građana.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?