Autoškole u Mostaru

Sve više traženi dodatni sati vožnje

26.08.2017.
u 15:00

Za većinu mladih nakon što postanu punoljetni, prvi potez je položiti vozački ispit. No, iako veliki broj bh. građana u svojim novčanicima ima vozačku dozvoli, mnogi Mostarci u posljednje vrijeme traže dodatne sate obuke, zbog toga što dulje vrijeme nisu vozili, piše Večernji list BiH. 

Najčešće je riječ o “vozačima” koji su ispit položili još u srednjoj školi, ali dugo nisu vozili jer nisu imali svoj automobil.

U razgovoru s nekoliko mostarskih autoškola uspjeli smo doznati kolika je potražnja za dodatnim satima, koliko često je vozači traže, te kako se procjenjuje koliko je nekome potrebno sati obuke kako bi mogao samostalno upravljati automobilom.

Dolaze po preporuci

- Kandidati zahtijevaju dodatne sate po procjeni instruktora koji ih obučava. Što se tiče potražnje za dodatnim satima, u posljednje vrijeme je pojačana potražnja, pogotovo onih kandidata koji su polagali u poslijeratnom razdoblju, a onda iz nekog razloga nisu dugo vremena sjeli za upravljač. To su najčešće osobe od od 37 do 45 godina. U posljednje vrijeme je veliki broj onih koji dolaze po preporuci mlađe braće, sestara ili rodbine, koji su kod nas položili ili trenutačno polažu vozački ispit. To je vrlo pohvalno i dobro jer pokazuje da je svijest građana na visokoj razini, što nije bio slučaj ranijih godina, kaže nam vlasnik mostarske autoškole ‘Start’.

I iz autoškole ‘Interval’ su nam kazali da često imaju kandidata koji traže doobuku. - Često se jave osobe koje su položile vozački ispit kada su napunile 18 godina, nakon toga otišle na studij i nisu imale priliku voziti, zbog čega su zaboravile prometna pravila pa se jave kako bi ih obnovile. To ništa nije niti strašno, dapače, čak je poželjno. U svakom slučaju je bolje da kandidat, ako nije dugo vozio, potraži pomoć instruktora, nego da sam sjedne za upravljač, kazao je Zdenko Leto, vlasnik i instruktor ove autoškole. Kazali su nam i koliko je prosječno potrebno da se kandidat vrati u vozački formu. - Procjene se prave individualno jer sve ovisi o kandidatu, a otprilike je potrebno onoliko sati koliko kandidat nije vozio. Ako osoba nije vozila godinu ili dvije, potrebno mu je dva sata da se prisjeti pravila i vožnje. Trenutačno imamo djevojku na doobuci koja nije vozila osam godina i sada joj je potrebno otprilike osam sati kako bismo zajedno ponovili zaboravljeno gradivo.

Ponavljanje gradiva

Iz autoškole ‘Piljak’ su nam u razgovoru kazali kako trenutačno imaju dvije doobuke za vožnju. - Nije pretjerana potražnja, ali kandidata uvijek ima, kažu iz ove autoškole. Iz sve tri autoškole su nam kazali kako ima kandidata koje dolaze na doobuku, te da prosječno godišnje imaju oko dvadesetak takvih kandidata, a za jedan sat je potrebno izdvojiti oko dvadesetak maraka. Dvadesetsedmogodišnja Maja jedna je od kandidatkinja koja je odlučila uzeti nekoliko sati doobuke.

- Vozačku dozvolu imam od 18. godine. Nakon srednje škole sam otišla na studij u Mostar, po završetku studija se zaposlila. Za cijelo to vrijeme sam jako rijetko vozila, posljednjih godina nikako. Sada, nakon devet godina, planiram kupiti automobil, pa sam odlučila uzeti nekoliko sati doobuke u jednoj od mostarskih autoškola kako bih ponovila prometna pravila, kazala nam je Maja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?