BANJA LUKA

Svečano otvorena džamija Arnaudija u Banjoj Luci

07.05.2024.
u 14:11

Obnovljena džamija Arnaudija u centru Banje Luke danas je svečano otvorena u nazočnosti velikog broja vjernika i drugih građana, te brojnih zvanica iz BiH i inozemstva.

Džamija je obnovljena uglavnom zahvaljujući sredstvima iz Turske, a obnova je koštala oko šest milijuna KM. 

Arnaudija je sagrađena u 16. stoljeću, u potresu 1969. godine oštećena, a 7. svibnja 1993. godine srušena miniranjem. Počinitelji nisu otkriveni ni kažnjeni.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović prethodno je uručio zahvalnice predstavnicima Turske koji su stigli na ceremoniju otvaranja banjolučke džamije Arnaudija. 

- Danas svjedočimo velikom događaju, potvrdi velike povijesne istine da će ideja graditelja nadvladati rušiteljske ideje. Danas svih 16 džamija u Banjoj Luci, koje su porušene, blistaju, a sa ovoga mjesta posebne pozdrave šaljemo predsjedniku Turske Redžepu Erdoganu - rekao je Kavazović.

On je naveo da je danas i dan kada se treba sjetiti muftije banjolučkog iz ratnog perioda na kojeg je pokušan atentat, te imama koji je ubijen 1992. godine, kao i čovjeka iz Cazina koji je ubijen prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca porušene Ferhadije. 

- Nadamo se da će nam i ova džamija pomoći da zacijele rane. Neka i ova džamija bude mjesto koje će okupljati dobre ljude. Vjerujem da ovih 16 banjolučkih ljepotica više nikada neće dohvatiti rušiteljska ruka - rekao je Kavazović.

On je pozvao Banjolučane koji su otišli za vrijeme rata, jer ih je tadašnji "režim protjerao", da se vrate.

- Jedni drugima trebamo, čuvajmo bogomolje drugih kao što čuvamo naše. Neka nasilje zauvijek ode iz ovog grada - poruka je reisa Kavazovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?