samostan sv. Petra i Pavla

Svečanom akademijom obilježena 350. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

30.04.2021.
u 19:59

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru danas je upriličena Svečana akademija povodom 350. obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana. Predavanja su obuhvatila niz zanimljivih tema u kojima je prezentiran značaj i djelovanje spomenutih plemićkih obitelji u društveno-političkim okolnostima tog doba te je predočena tragična sudbina posljednjih Zrinskih i Frankopana. Predavači su obuhvatili i interesantne teme kao što je zastupljenost tragedije Zrinskog i Frankopana te tih plemićkih obitelji u umjetnosti te kako su se obljetnice pogubljenja Zrinskog i Frankopana svojevremeno obilježavale u Mostaru. Teme su izlagane od strane Nine Rotima, Zvonimira Hercega, Tonija Baraća i fra Ante Marića.

Svečanu akademiju pozdravnim govorom otvorio je fra Danko Perutina, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla.

Svečana akademija je upriličena pred manjim brojem osoba, a sve u skladu s važećim epidemiološkim prilikama. Zbog toga će organizatori u skoro vrijeme tiskati zbornik s prezentiranim radovima čime će izlaganja biti dostupna široj javnosti. Osim toga, zbornik će sadržavati i kratku povijest HŠK Zrinjski koji je ime dobio upravo u znak sjećanja na slavnu plemićku obitelj, s pojedinim informacijama i fotografijama koje do sada nisu bile poznate.

Nakon Svečane akademije upriličena je sveta misa u spomen na Zrinskog i Frankopana i sve osobe koje su kroz povijest dale doprinos u djelovanju HŠK Zrinjski. Ranije tijekom dana, kod spomen ploče na groblju Šoinovac položeno je cvijeće i upaljene svijeće za sve preminule članove HŠK Zrinjski, a cjelodnevna manifestacija okončana je u večernjim satima na pomoćnom igralištu stadiona pod Bijelim Brijegom revijalnom utakmicom između veterana Zrinjskog i momčadi Ultrasa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?