Hrvatska katolička misija u Hamburgu proslavila svoj zlatni jubilej – 50 godina djelovanja

Svećenici su uvijek pratili svoje raseljene vjernike i okupljali ih na svetim misama

25.03.2020.
u 11:57

Hamburg, drugi grad po veličini u Njemačkoj, lučki i trgovački grad, smješten je na krajnjem sjeveru te prostrane zemlje. Posebno stradao krajem II. svjetskog rata, o čemu još vidljivo svjedoče ostaci crkve sv. Nikole. Posljednjih dvadesetak godina broj stanovnika u ovom njemačkom gradu stalno je u porastu. Spominje se čak brojka od dva milijuna stanovnika.
Hamburg je i grad mostova. Ima oko 2200 mostova, više nego što imaju zajedno Venecija i Amsterdam. U tom velikom lučkom gradu sjedište je i Hamburške nadbiskupije s katedralnom crkvom svete Marije. Svoj životni prostor u toj njemačkoj metropoli našlo je oko 15.000 Hrvata iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Već punih 50 godina katolici Hrvati okupljaju se oko Hrvatske katoličke misije, koja ima sjedište u Schmilinskystraßeu na broju 14. Misiju od početka vode članovi Hrvatske dominikanske provincije. - Sadašnji voditelj misije je župnik p. Anto Bobaš, a župni vikar je p. Mirko Vlk.
U misiji od 1. travnja 1974. djeluju kao pastoralne suradnice časne sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara. Sada su pastoralne suradnice s. Janja Martinović i s. Jasna Matić.
Župljanin Krešimir Karačić, obiteljski i uspješan poslovni čovjek, kaže: “Hrvatska katolička misija je naše duhovno utočište. Ona nam je poveznica s domovinom. To je mjesto u kojem, zajedno s našim voditeljima Misije, mi prenosimo vjeru našoj djeci i mladima. Ali to je i mjesto njegovanja naše kulture, prije svega, našeg hrvatskog jezika i svega ostaloga”.
Središte okupljanja vjernika je na nedjeljnim svetim misama koje se slave u crkvi sv. Olafa u Hamburgu, Hornu u 12 sati i u katedrali svete Marije kod glavnog kolodvora u 15 sati. Subotom se slavi misa u crkvi sv. Bonifacija u Wilhelmsbugu, gdje je Misija prije 50 godina i počela svoje djelovanje. Jednom mjesečno okupljaju se hrvatski vjernici na misno slavlje u crkvi sv. Stjepana u Lüneburgu i u crkvi sv. Ansgara u Schneverdingenu.
Običnim danima euharistija se slavi u kapelici, u središnjici Misije. Veći broj vjernika okuplja se na klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu četvrtkom, a mogućnost za svetu ispovijed je redovito prije svake svete mise. Bolesne i starije osobe pohađa se i ispovijeda kod njihovih kuća ili po bolnicama i ustanovama u kojima su smješteni. Mnogi župljani sudjeluju i na pobožnosti prvoga petka u mjesecu. Svakako treba spomenuti i vjeronauk za sve razrede osnove škole te posebno za pripreme prve svete pričesti i sakrament sv. potvrde. Pri župi djeluju i skupine ministranata, čitača i prakaratura.
Oba zbora su vrlo aktivna, i misijski zbor “Ave Maria”, i zbor mladih djevojaka okupljenih pod imenom “Mlado svjetlo”. Neizostavna su slavlja Majčina dana i Sv. Nikole. Zatim tu su prigodne tribine, koncerti... Redovito se organiziraju i hodočašća u Svetu Zemlju, Rim, Lourdes, Fatimu, kao i naša marijanska svetišta u Hrvatskoj i BiH. Suradnja s mjesnom crkvom je izvrsna. Ponekad se organizira i promocija knjiga i tiska.

Misija u brojkama
Vjernici rado sudjeluju u svim karitativnim akcijama Misije. To se posebno vidjelo u vrijeme Domovinskog rata kada je iz Hamburga veliki broj šlepera odvozio pomoć. Jedan stariji župljanin reče nakon svete mise: “Ovdje sam gotovo 50 godina. Mnogo smo dobili jer moja generacija ništa nije imala u domovini. Međutim, sigurno smo i nešto izgubili. Iako je ovdje dobro, ipak smo mi tu stranci. A i Njemačka se mijenja. Nije to više ona stara uredna država koju smo našli kad smo ovdje došli. Mnogi naši u svagdašnjem govoru kažu kako bi voljeli preseliti se u Bavarsku, i to ne samo radi klime nego i radi blizine domovine. Hamburški nadbiskup dr. mons. Stefan Heße više puta je rekao za članove Hrvatske katoličke misije u Hamburgu: “Jako sam sretan što vas imamo u našoj nadbiskupiji”. U Misiji se dobro vode knjige, kao i arhiva Misije. Zato nije problem doći do statističkih podataka. Do 20. ožujka 2020. bilo je krštenja 3098. Najviše krštenja bilo je 1995. kad je sakramenta svetog krštenja primilo 134 djece. Za prvu svetu pričest pripremljena su i prvi put pričešćena ukupno 2152 učenika. Najviše prvopričesnika bilo je godine 1997., čak 123. Sveta krizma je trebala biti u subotu, 21. ožujka 2020., ni odgođena je zbog pandemije koronavirusa. A do sada je krizmano 2214 mladih. Najviše u jednoj godini bilo ih 1996. kad ih je krizmano 143. Sakrament svete ženidbe proslavilo je 638 parova. Najviše u jednoj godini bilo ih je 1989. kad su vjenčana 63 para. Preminula su do sada 462 člana misijske zajednice. Najviše u godini 2017. kad je umrlo 27 članova”.
50 godina u HKM u Hamburgu
Gdje god u svijetu dođete, možete susreti Hrvate. Hrvati su napuštali svoje lijepe prostore zbog različitih razloga. Svećenici su uvijek pratili svoje raseljene vjernike i okupljali ih na slavlje svetih sakramenata. Prvim svećenikom koji je pošao pastorizirati naše ljude u inozemstvo smatra se vlč. Dobroslav Božić. Došao je u Pittsburgh 7. kolovoza 1894. Naši ljudi dolazili su raditi u Njemačku i prije II. svjetskog rata. Zagrebački nadbiskup mons. Alojzije Stepinac odredio je dr. Vilima Keilbacha izaslanikom za naše ljude u Njemačkoj. Njega je godine 1942. na toj službi zamijenio dr. Vilim Nuk. Uz njih dvojicu treba iz tog razdoblja spomenuti i vlč. Matu Luketu, vlč. Damjana Rodina, fra Osvalda Tota, vlč. Andriju Kordića i Nijemca vlč. Augusta Hegenköttera koji je znao hrvatski jezik.
U Hamburgu je počeo djelovati vlč. Andrija Kordić kojeg je Njemačka biskupska konferencija imenovala za pastoral stranaca, godine 1946. Šezdesetih godina 20. st. odlazi veliki broj Hrvata na privremeni rad u Njemačku. I Katolička crkva u Hrvata počinje se sustavnije organizirati.
Gospodin Dalić uime Hrvata iz Hamburga i okolice pismeno traži od Zagrebačke nadbiskupije imenovanje dušobrižnika za Hamburg. Dopis je potpisan 8. kolovoza 1969. Prvi imenovani dušobrižnik u Hamburgu bio je o. Krešimir Mate Vukoja. Prva euharistija slavljena je u hotelu “St. Rafael” 8. prosinca 1969. kad je na misi bilo petero vjernika i dva svećenika. Ubrzo se broj vjernika povećava i dolazi čak oko 600 misara na prvu svetu misu u crkvi sv. Olafa.
Dana 1. ožujka 1974. Hrvatska katolička misija u Hamburgu postaje “misija s pravom pastoralne brige za duše”. Župnici su bili: o. Krešimir Mate Vukoja, o. Dražan Bagić, o. Veselko Begić, o. Josip Mrkonjić, o. Vjekoslav Lasić, o. Mirko Jagnjić i sadašnji o. Anto Bobaš. Službu župnog vikara, do sadašnjeg o. Mirka, vršilo je 14 dominikanaca. U pastoralu, uz sadašnje dvije časne sestre dominikanke, pomagalo je još 12 sestara. U povodu 50. obljetnice misije, koja je proslavljena 30. studenog 2019. akademijom i svetom misom u katedrali 1. prosinca 2019., objavljena je izvrsna monografija na hrvatskom i njemačkom jeziku “Hrvatska katolička misija Hamburg / Kroatische katholische Mission Hamburg 1969. - 2019.”. Uredništvo te važne knjige za povijest Misije Hamburg potpisuju Frano Prcela i Anto Bobaš. Izdavač je “Dominikanska naklada istina” iz Zagreba, a knjiga ima više od 300 stranica. U sklopu ove velike obljetnice Misije, ove godine u korizmi je održana i duhovna obnova kao priprava na pučke misije koje će se održati za “Dane Misije” krajem mjeseca studenog, uoči prve nedjelje adventa.
Na kraju susreta o. Anto Bobaš reče: “Ova Hrvatska katolička misija u Hamburgu ima svoju budućnost. Bogu zahvaljujemo za svih ovih dosadašnjih 50 godina”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?