korisna biljka

Svestrana cikorija ublažava bol i nervozu, snižava šećer u krvi

Damir Spehar/PIXSELL
09.08.2019.
u 20:52

Od svježe iscijeđenog soka cikorije, koji djeluje rashlađujuće, prave se oblozi koji se stavljaju na kapke. Pomažu kod umornih očiju, kao i kod podočnjaka

Ovih dana po poljima, livadama i zapuštenim mjestima u vrtovima viđamo visoke stabljike s nebesko plavim cvjetovima.

Riječ je cikoriji ili vodopiji (Cichorium intybus) koja je stoljećima poznata kao biljka s protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pa se upotrebljavala u melemima za smanjivanje naticanja. Odnedavno je poznato da može smiriti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi, cvjetovi i korijen cikorije, piše 24sata.hr. 

Cijela biljka bogata je inulinom koji potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva. Poboljšava rad jetara, žučnog mjehura, bubrega i poticajno utječe na metabolizam, što je karakteristično za biljke koje imaju velike količine inulina. Zbog toga cikorija može biti preventiva, ali i lijek za probleme kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje. Također se pokazalo da inulin može snižavati razinu kolesterola u krvi. Budući da snižava i razine šećera u krvi, cikorija je prikladna hrana za dijabetičare.

Osim inulina, ima i gorke spojeve koji potiču izlučivanje želučanih sokova te soka koji luči žučni mjehur. Taj učinak omogućuje bolji rad jetara. Cikorija je raširena po svim krajevima naše zemlje. Raste uz putove, pruge i živice te po livadama, poljima i pustim, neobrađenim mjestima. Prve podatke o cikoriji kao korisnoj i ljekovitoj biljci nalazimo u staroegipatskim papirusima. U drevnom Rimu cikorija se rabila kao salata i lijek za želučane bolesti.

Kao povrće upotrebljavaju se mladi, ponešto gorki, prizemni listovi koji su prije izbijanja stabljike slični listovima maslačka, pa ih s njima često zamjenjuju. Skupljaju se u proljeće ili rano ljeto prije cvjetanja, a priređuju na različite načine, najčešće kao salata i špinat. Radi ublažavanja gorkog okusa često se miješaju s drugim biljem. Bogati su vitaminom C i karotenom. Kuhano, jestivo je i mlado korijenje koje se bere u rujnu i listopadu, a obično se poslužuje s umakom. Ako ga ne namjeravate odmah upotrijebiti, treba ga osušiti jer će se brzo upljesniviti. Prije sušenja korijen se reže na komadiće. Pečeni i samljeveni korijen cikorije stoljećima se koristio kao nadomjestak za kavu, a danas se kao glavni sastojak kavina napitka rabi kultivirana vrsta cikorije koja ima veći i sočniji korijen od samonikle cikorije. Držanjem korijena na tamnome mjestu dobivaju se duge bjeličaste glavice koje se mogu jesti sirove u salatama te kuhati ili pirjati na maslacu kao zasebno jelo.

Gastritis
Patite li od gastritisa, pripremite čajnu mješavinu od po 20 g korijena vodopije, trave ive (Teucrium montanum), lista stolisnika (Achillea millefolium), timijana (Thymus serpyllum) i oraha (Juglans regia). Prije spavanja 3 velike žlice mješavine prelijte s 500 ml kipuće vode, ostavite da stoji cijelu noć i procijedite. Čaj popijte nezaslađen, tijekom dana.

Tinktura
Pripremite 200 grama korijena cikorije, 100 grama listova cikorije i litru 50-postotnog alkohola (ili kvalitetne domaće rakije). Korijen očistite i usitnite te prelijte alkoholom i začepljeno držite na toplome mjestu 30 dana, pa procijedite. Uzimajte tri puta na dan po 10-15 kapi s čajem, sokom ili s malo vode, kod bolesti jetre, probavnog sustava, mokraćnih puteva, dijabetesa, gihta i reume.

Sirup
Sirup protiv nervoze, lupanja srca i žgaravice priprema se tako da se šaka svježih cvjetova pomiješa s tri šake smeđeg šećera, stavi u čistu staklenku, zatvori i stavi na sunce na tri tjedna. Potom se procijedi, spremi u tamne staklenke i uzima po potrebi.

Za salatu
Držanjem korijena na tamnome mjestu dobivaju se duge bjeličaste glavice, koje se mogu jesti sirove u salatama te kuhati ili pirjati na maslacu. Kako biste uzgojili glavice, iskopajte korijenje u jesen, odrežite lišće na 25 mm i podrežite korijen za 25 mm. Dobro ukopajte u pjeskovit kompost i odložite u podrum ili garažu. Glavice se mogu brati za tri-četiri tjedna.

Dijabetes
Dvije jušne žlice mješavine listova koprive, kamilice, borovnice, preslice, mente te korijena vodopije i maslačka dodajte u litru hladne vode. Kad zakuha, ostavite da se lagano kuha još minutu. Pustite čaj da se ohladi oko pet minuta pa zatim procijedite. Čaj ispijajte tijekom cijelog dana.

Jačanje živaca
Pomiješajte 40 g korijena cikorije, 40 g korijena maslačka i 20 g korijena bedrenike. Prelijte dvije žličice mješavine šalicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procijedite. Pijte do tri puta na dan, pola sata prije jela. Pijte u razdobljima kad ste pod stresom.

Diuretički čaj
Pomiješajte jednake dijelove korijena cikorije i listova peršina. Žličicu mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ovaj narodni čaj potiče izlučivanje mokraće tako da može pomoći kod reume, gihta, povišenog tlaka i tegoba s mokraćnim putevima.

Jačanje imuniteta
Nadzemni dio cikorije ubran u punom cvatu suši se za ljekoviti čaj koji se kuha na uobičajeni način. On potiče pražnjenje crijeva, čisti jetru i žuč, djeluje na dizanje cjelokupnog imuniteta i lagano opušta. Može se koristiti svakodnevno.

Čaj od cikorije
Pripremite od 13 do 30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije. Stavite u litru vode i kuhajte pet minuta. Pijte po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave te nadimanja.

Mješavina za živce
Potrebno vam je 20 g korijena odoljena, 20 g listova matičnjaka, 20 g listova metvice, 20 g rutvice i 20 g cikorije. Usitnjeno suho bilje pomiješajte i stavite u staklenku. Pri pripremi čaja žličicu mješavine prelijte hladnom vodom, zakuhajte i lagano kuhajte od 5 do 10 minuta. Ostavite pokriveno pet minuta i procijedite. Pijte toplo, triput na dan.

Čaj za krvotok, jetru i bubrege
Pripremite 20 g korijena cikorije, 20 g preslice, 20 g gospine trave, 20 g matičnjaka i 20 g plodova borovice. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Pripremite čaj tako da stavite od 1 do 2 žličice u 250 ml vruće vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte od dvije do tri šalice na dan prije jela za regulaciju rada jetara, krvotoka, bubrega i živaca.

Čaj protiv akni
Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan, ujutro i navečer.

Vino od cikorije protiv depresije
Potrebno vam je 20 g korijena cikorije, 20 g cvjetova cikorije, 10 g miloduha, 10 g listova matičnjaka, mahuna vanilije, od 3 do 4 žlice smeđeg šećera i 1 l crnog vina. Usitnjeno suho bilje stavite u staklenku široka grla. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i smeđi šećer te prelijte vinom. Staklenku dobro zatvorite i ostavite da odstoji dva, tri tjedna na toplom, uz svakodnevno protresanje. Tekućinu procijedite, a biljke dobro istisnite. Vino ulijte u staklenu bocu i dobro zatvorite. Pijte od dva do tri puta na dan po likersku čašicu.

Čaj za snižavanje temperature
Pripremite žličicu korijena cikorije i žličicu kore vrbe. Usitnjeno suho bilje prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji od 10 do 15 minuta. Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

Čaj za bolju probavu
Potrebno vam je 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanaka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno, dvaput na dan - ujutro i navečer prije jela. Ostavimo da se ohladi i skrutne pa lagano rastopimo i ohladimo. Postupak ponovimo još dva puta i ocijedimo.

Zamjena za kavu
Korijen iskopan u jesen opere se, očisti, izreže na komadiće i osuši u pećnici. Čuva se u papirnatoj ambalaži, na toplom i suhome mjestu. Dio koji ćemo koristiti za kavu dodatno prepržimo u pećnici da malo potamni. Ohladimo, meljemo u mlincu za kavu i koristimo umjesto kave.

Glavobolja
Cikorija pomaže kod upornih glavobolja tako što se od svježih listova napravi sok, pomiješa s malo vinskog octa i stavi kao oblog na glavu. Svježi sok pomaže i kod opadanja kose

Bachove kapi
U alternativnoj medicini, esencija cvijeta cikorije preporučuje se onima koji se pretjerano brinu o tuđim problemima. Gradi emotivnu sigurnost kako bismo mogli voljeti bez straha od napuštanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije