Zaštitnica Ljubuškog

Sveta Kata bila je lijepa i učena djevojka

25.11.2016.
u 08:00

Ljubuški će danas, petak, 25. studenoga, proslaviti blagdan svoje zaštitnice svete Kate.

U tom povodu u Knjižnici Ljubuški održana je javna tribina na kojoj je govorio prof. dr. fra Andrija Nikić o temi “Sveta Kata - zaštitnica Ljubuškog”.

U prigodi blagdana ljubuške nebeske zaštitnice, fra Andrija je iznio širi prikaz povijesti kršćanstva ljubuškoga kraja, istaknuvši osnovne značajke svetice sv. Katarine Aleksandrijske.

Podsjetio je da je sveta Kata davno rođena - 282. godine u Aleksandriji, da je bila lijepa i sposobna, završila škole i ondašnji fakultet, čitala knjige u ondašnjoj knjižnici te da se car u nju zaljubio i želio je oženiti.

No, ona ga je odbila i car je dao napraviti mučilo - kotač s bodežima da je sasječe i usmrti.

“Međutim, Bog je učinio svoje, mučilo se raspalo, Katarina je preživjela, ali su je potom odveli u šumu i ubili - 304. godine u Aleksandriji.

Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali te se tamo nalazi Samostan sv. Kate do današnjega dana”, kaže fra Andrija Nikić.

Sveta Kata je zaštitnica viših škola i knjižnica, a u zaštitu su je uzeli i filozofi, teolozi, branitelji vjere, izdavači knjiga, studenti, učitelji, djevojke, zatvorenici, bolnice, bolesnici...

Spomendan joj se slavi 25. studenoga u Katoličkoj crkvi. Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i pjevaju se božićne pjesme.

Fra Andrija je govorio o brojnim vjerskim i crkvenim tragovima te izvorima koji svjedoče o davnoj kršćanskoj nazočnosti u ljubuškome kraju, a posebice je istaknuo značaj i vrijednost Humačke ploče.

Iznio je vrlo zanimljiv podatak da se od, otprilike, 1185. godine, kada je nastala Humačka ploča, pa do 2012. godine na području današnje ljubuške (humačke) župe krstila 42.801 osoba.

Osim toga, u tom razdoblju, od Breta (potomci Bretovići), koji se spominje u natpisu na Humačkoj ploči, bilo je 1113 različitih prezimena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije