UPUĆEN POZIV

Sveta Stolica još nije odlučila

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.01.2014.
u 10:33

Sveta Stolica trebala bi vrlo skoro donijeti odluku o pozivu koji je formalno upućen s adrese Predsjedništva BiH i prvog pastira Crkve katolika u BiH

Papa Franjo mogao bi posjetiti Bosnu i Hercegovinu u drugoj polovici lipnja ove godine povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Drugog svjetskog rata te uputiti poruku mira, no službene potvrde o Papinu dolasku nema. Iako je dio medija jučer objavio kako je poznat datum dolaska Svetoga Oca pozivajući se navodno na službene izvore, predstavnici Svete Stolice i Katoličke crkve su to opovrgnuli budući da je puno složenija procedura organizacije samoga posjeta.

Bez potvrde

Sveta Stolica trebala bi vrlo skoro donijeti odluku o pozivu koji je formalno upućen s adrese Predsjedništva BiH i prvog pastira Crkve katolika u BiH. Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi, a dolazak poglavara Rimokatoličke crkve planiran je za 21. lipnja, objavio je dio medija. Papa bi trebao doći u jednodnevni posjet Sarajevu, odakle će povodom stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata poslati poruku mira. Mediji su naveli kako su potvrdu informacije o dolasku Pape u BiH dobili iz više izvora. Inače, Predsjedništvo BiH je jučer donijelo odluke da se upute pozivna pisma predsjedniku Republike Francuske Françoisu Hollandu, predsjedniku Republike Slovenije Borutu Pahoru, predsjedniku Republike Austrije Heinzu Fischeru i poglavaru Vatikana papi Franji da posjete Bosnu i Hercegovinu. Nije objašnjeno jesu li svi predsjednici pozvani u Sarajevo povodom obilježavanja Sarajevskog atentata. Glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini msgr. Ivo Tomašević izjavio je kako Biskupska konferencija BiH nema potvrde o dolasku pape Franje u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Susret Pape i kardinala

Monsinjor Tomašević je kazao da je kardinal Vinko Puljić nedavno razgovarao s papom Franjom i uputio mu poziv da posjeti BiH.

“Sveti Otac će odrediti hoće li posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam s kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju”, rekao je Tomašević koji vjeruje da će u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, o tome službeno objašnjenje izdati Sveta Stolica. On je objasnio da očekuje da bi nuncij u BiH prije objave takve informacije i službeno informirao vrhbosanskog kardinala o najavljenom posjetu pape Franje. Inače, papa Franjo i kardinal Puljić nedavno su zajednički ocijenili da je stota obljetnica od početka Prvog svjetskog rata razlog da se tim povodom pošalje snažna poruka mira.

Sveti Otac i kardinal Puljić dijele ocjenu kako je Prvi svjetski rat uvelike utjecao na mir i stabilnost cijele regije pa tako i sadašnje države Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac je naglasio da se mora nešto učiniti kako bi se i Europa i cijeli svijet ozbiljnije zauzeli za mir koji mora počivati na jednakim pravima svih naroda. Potvrde li se točnim medijski navodi, to bi bio treći posjet jednoga pape Bosni i Hercegovini, s obzirom da je Ivan Pavao II. u dva navrata pohodio Sarajevo 1997. i Banju Luku 2003. godine.

Prije 100 godina Gavrilo Princip izveo je atentat na prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije