Počele prijave za 1. razredbeni rok

Sveučilište u Mostaru online traži ukupno 5761 studenta

02.07.2020.
u 18:19

Početak srpnja, tradicionalno vrijeme početka upisa studenata na visokoškolske ustanove, i ove godine privući će brojne mlade ljude koji žele steći visoko obrazovanje na Sveučilištu u Mostaru, jedinoj visokoškolskoj ustanovi koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku. Sveučilište ove godine traži ukupno 5761 studenta, a od toga broja, 3358 na preddiplomskom studiju, 2253 na diplomskom studiju te 150 na integriranom studiju. Prijave za upis primaju se online i to za 1. (srpanjski) razredbeni rok od 29. lipnja do 11. srpnja

Razredbeni postupak

Prijave za razredbeni postupak pristupnici predaju odgovarajućoj ustrojbenoj jedinici na kojoj žele studirati i prilažu potrebne dokumente: izvadak iz matične knjige rođenih, svjedodžbu o završnom ispitu (maturi) i svjedodžbe svih razreda odgovarajuće srednje škole u četverogodišnjem trajanju, dok neki fakulteti traže i neke druge dokumente poput liječničkoga uvjerenja o psihofizičkim sposobnostima. Izbor pristupnika za upis na ustrojbenu jedinicu obavlja se razredbenim postupkom, i to u 1. roku od 13. do 18. srpnja 2020. Prof. dr. sc. Vesna Kazazić, redovita profesorica, pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja, za Večernji list objasnila je kronologiju pripremnih aktivnosti koje su ove godine morale biti malo drugačije zbog pandemije. Podsjeća kako je SUM već u ožujku počeo s održavanjem smotri u županijama koje su osnivači Sveučilišta. Međutim, zbog pojave koronavirusa, taj program, navodi Kazazić, morali su promijeniti. Objasnila je kako su tiskali i na web-stranicama Sveučilišta i ustrojbenih jedinica, objavili vodič za buduće studente, u kojemu su sadržane sve bitne informacije vezane za upis studenata te sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu. U organizaciji Studentskog zbora i IT centra Sveučilišta u Mostaru organizirani su, navodi profesorica, tečajevi za pripreme za upis pod sloganom “Studenti za buduće studente” iz hrvatskog, engleskog i njemačkog jezika te matematike. Tečajeve je pohađalo oko 500 učenika.

Na sjednici Senata donijeli su, nastavlja, odluku da će se prijave za upis u akademsku 2020./2021., uz potporu informacijskog sustava SUM-a, u pravilu vršiti online, uz obvezu da se dokumenti dostave prilikom upisa. Dana 20. lipnja 2020. godine raspisali su natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih, diplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija akademske 2020./2021. godine.

Odabrati znanje

“Na 144 studijska programa, iz svih područja znanosti, može se prijaviti ukupno 5761 student. I to redovitih 4278 i izvanrednih 1483. Za strane studente osigurana su 1143 mjesta. Ove godine donijeli smo odluku da se razredbeni ispiti održe samo na pet fakulteta, i to od 13. do 18. srpnja. U tijeku su prijave za upis i nadamo se da će biti zanimanja srednjoškolaca za upis na neki od ponuđenih programa na akreditiranom i reakreditiranom Sveučilištu u Mostaru te da će “odabrati znanje”. Jer #jedno je Sveučilište”, kazala je prof. dr. sc. Kazazić. Kad su u pitanju ustrojbene jedinice Sveučilišta, najveći broj studenata (ukupno preddiplomski i diplomski studij) traži Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti - 1785, slijede Filozofski s 1208 te Pravni sa 625 otvorenih mjesta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?