RAZGOVOR S ŽELJKOM PERKOVIĆEM

Svi predavači priprema za maturante su naši studenti, zato je naša poruka i slogan “studenti za buduće studente”

10.04.2020.
u 10:15

Studenti su žila kucavica svakog sveučilišta, pa tako i Sveučilišta u Mostaru. Uslijed pandemije prouzročene virusom COVID-19, nastava se nastavila odvijati online, odnosno na daljinu. Uz nastavu, pred studentima su postavljeni brojni izazovi. O kakvim je izazovima riječ razgovarali smo sa Željkom Perkovićem, predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, krovnom organizacijom studenata.

Imate li povratne informacije studenata, kako se snalaze i koliko su zadovoljni nastavom na daljinu?

Kontaktirao sam sa studentima drugih fakulteta. Gotovo svi studenti i profesori odmah su prihvatili sustav za e-učenje SUMARUM te sve aktivnosti koje sa sobom nosi učenje na daljinu. Iako ništa ne može zamijeniti smijeh, druženje i učenje u prostorijama Sveučilišta, studentima je u ovim izvanrednim okolnostima platforma preko koje se odvija nastava više nego izvrsna. Nastava na daljinu bila je izazov za sve, ali je odgovor bio i više nego izvrstan.

Pandemija je prekinula i klasičan oblik održavanja studentskih tečajeva koje svake godine organizirate. Na koji način sada sustav funkcionira?

Uz pomoć SUMIT-a, uspjeli smo pružiti našim studentima alternativu, na način da su se tečajevi počeli organizirati online, na isti način kako se odvijaju i predavanja preko sustava SUMARUM. Prema informacijama predavača i studenata, tečaj ide svojim tijekom i bez ikakvih problema. Trenutačno se odvija deset tečajeva u kojima sudjeluje više od 1000 studenata.

Ne vodite brigu samo o sadašnjim studentima Sveučilišta, nego mislite i na one buduće. Sa SUMIT-om organizirate i pripreme za fakultet?

Maturanti su u ovom trenutku, kada govorimo o obrazovanju, zasigurno “najugroženija” skupina budući da se nalaze na prekretnici života, trenutku kada moraju usmjeriti svoju budućnost, a vladaju teške okolnosti. Slijedom toga, suradnjom sa SUMIT-om krenuli smo u organizaciju online priprema za upis na fakultet za maturante škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Na ovaj način želimo pokazati solidarnost studenata s budućim studentima i pomoći im na njihovu putu k fakultetu. Pripreme će se odvijati iz matematike, informatike, hrvatskog jezika, njemačkog jezika te engleskog jezika. Svi predavači su naši studenti, tako da s razlogom imamo slogan “studenti za buduće studente”.

Kakva je reakcija učenika, ali i javnosti na ovaj poziv? Kako su prošli prvi dani prijava?

Prije svega, reakcija javnosti bila je jako pozitivna na ovaj projekt. Natječaj, koji je otvoren u ponedjeljak, prenijeli su svi mediji, a također smo i obavijestili sve ravnatelje srednjih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Zainteresiranost učenika je velika. Trenutačno, u nepuna dva dana imamo gotovo 250 prijavljenih, a do kraja natječaja očekujemo 1000 prijava.

Kao studenti doprinosite i društvenoj zajednici u ovoj teškoj situaciji. Na koji način su studenti aktivni?

Obrazovanje je temeljni stup razvijenosti svakog društva, a u tom stupu u BiH, Sveučilište u Mostaru u procesu reakreditacije pozicioniralo se kao jedno od najboljih sveučilišta. Da statistika nije pogriješila, ova situacija je to i pokazala. Tako naši studenti s Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike izrađuju zaštitne vizire za medicinsko osoblje SKB Mostar. Medicinsko osoblje više je puta slalo poruke zahvale našim studentima, a kako su kazali, na njih ovo ima poseban psihološki utjecaj, što vide da se u ovom trenutku netko brine i misli na njih. Također, deset studenata završne godine Medicinskog fakulteta volontira kao ekstenzija epidemiološke službe Doma zdravlja Mostar pod vodstvom dr. Kristine Bevande, uz punu logističku podršku ravnatelja Doma zdravlja dr. Marija Kordića i dekana Medicinskog fakulteta dr. Milenka Bevande. U redovitom smo kontaktu i s našim studentima koji su na razmjeni. Svi su odlično, a posebno moram pohvaliti Ured za međunarodnu suradnju SUM-a i prorektoricu prof. dr. Sanju Bijakšić. Ponudili su svu potrebnu pomoć studentima i oko povratka, ali i života u inozemstvu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?