uz poštivanje mjera

Svi učenici u RS-u bi 1. rujna mogli ponovo sjesti u školske klupe

ucenici
ilustracija
13.08.2020.
u 08:48

Svi učenici u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj trebali bi, kako sada stvari stoje, 1. rujna u školskoj godini 2020/2021. sjesti u svoje školske klupe uz poštivanje mjera koje budu donijele nadležne institucije zbog pandemije koronavirusa, pišu Nezavisne novine.

Na taj korak nadležni će se odlučiti jer je potreban živi kontakt nastavnika s učenikom u školi.

Da je to potrebno, uvjeren je i Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, koji je rekao kako se nada da će se nastava izvoditi u školskim klupama.

"Mislimo da je važan živi kontakt učenika i nastavnika, te da učenici kontaktiraju s vršnjacima, ali naš prvi cilj je zaštita zdravlja djece", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, važno je da učenici nižih razreda osnovne škole krenu od 1. rujna u školu, posebno prvi razred zbog socijalizacije i prilagođavanja na školsku sredinu. Dodao je kako će ono što Ministarstvo prosvjete i kulture RS u suradnji s Institutom za javno zdravstvo RS odluči biti primjenjivo od naredne školske godine u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je kako će Institut ovaj tjedan izvršiti analizu cjelokupne epidemiološke situacije u skladu s preporučenim mjerama. Dodao je kako će ovaj tjedan biti definirani svi parametri za početak školske godine, te kako postoji više opcija.

"Mi smo na sastanku koji smo imali s predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS dostavili okvirne preporuke koje će biti razrađene zajedno s nadležnim ministarstvom, a informaciju na koji će se način odvijati nastava priopćit će Ministarstvo prosvjete i kulture RS", kazao je Zeljković.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS rekli su za Nezavisne da će u suradnji sa svim relevantnim obrazovnim i zdravstvenim institucijama definirati jasne smjernice u vezi s nastavnim procesom u narednoj školskoj godini.

"Ministarstvo još nije donijelo odluku koji model nastave će biti u primjeni od 1. rujna. U narednom razdoblju će konačnu odluku o modelu izvođenja nastave od početka nove školske godine donijeti Vlada RS i Republički stožer za izvanredne situacije, a o navedenom će javnost biti blagovremeno obaviještena", rekli su u tom ministarstvu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?