Park prirode Hutovo blato

Svratili lastavica iz Njemačke, zaneseni vodomari...

10.10.2020.
u 16:30

Završen je drugi kamp za prstenovanje ptica u Parku prirode Hutovo blato. U dvama turnusima od po tjedan dana prstenovano je 2388 ptica od ukupno 37 vrsta. Je li po srijedi bilo uhodavanje ili je ptica bilo više, tek ovogodišnji kamp bio je produktivniji, kada je za mjesec dana prstenovano oko 2500 ptica. Govoreći o radu kampa njegov voditelj Nenad Spremo, ornitolog iz Apatina u Vojvodini, kaže:

“Bilo je odlično, napravili smo više od očekivanog, prstenovali smo više od 2300 ptica. Bilo je i mlađih polaznika koji su mogli svladati osnovne tehnike rukovanja s pticama i prstenovanja”, kaže Spremo te na upit o pticama živopisnih boja koje su uhvatili nastavlja:

“Da, to su vodomar i modrovoljka koje su malo, da tako kažem, atraktivnijeg izgleda – kombinacija plavih, crvenih i zelenkastih boja. Uglavnom su hvatani grmoše, trstenjaci i lastavice. Imali smo jednu lastavicu iz Njemačke, jedan strani nalaz, što je za nas uspjeh, jer se tako otkriva i selidbeni put”. Prstenovačima je posebice zanimljiva bila nedavno u njemačkoj prstenovana lastavica. Osvrćući se na taj zanimljiv nalaz Josip Vekić, voditelj Službe zaštite PP Hutovo blato, kaže:

“Što se tiče ptica, stanje je zadovoljavajuće, to potvrđuje i broj uhvaćenih ptica i vrsta. Uhvaćena lastavica potvrđuje novootkivenu rutu Adriatic Flyway – Jadranski selidbeni put ptica, ruta koja ide iz Srednje Europe pa se spušta do nas, dalje ide uz obalu Crnom Gorom, Albanijom, Grčkom, Turskom i prelazi u Afriku”, kaže učincima drugog kampa zadovoljni ing. Vekić.

Organizatori 2. kampa za prstenovanje ptica bili su OU “Naše ptice” iz Sarajeva, JP Park prirode Hutovo blato, Ekološka udruga “Čapljina”, uz podršku Grada Čapljine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?