IZASLANICI REVOLTIRANI

Tadić: Je li ovo bojkot Vlade prema Parlametnu? Krajina: Otkud ja to znam

'domnaroda'
Foto: ''
04.04.2014.
u 09:13

Izaslanici Doma naroda FBiH bili su revoltirani činjenicom da članovi Vlade nisu došli na izvanrednu sjednicu na temu problema branitelja

Izvanredna sjednica Doma naroda Federacije BiH na kojoj se trebalo raspravljati o pitanjima branitelja, a na koju se čekalo više od dvije godine jučer je formalno započeta, a zatim i odgođena za tjedan dana. Na dnevnom redu se nalazila samo jedna točka “Stanje braniteljskih prava s analizom primjene Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite”, ali nedolazak federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza je izazvao revolt svih izaslanika Doma naroda FBiH.

Bojkot Vlade

- Ovo je neviđeno u Parlamentu, već dvije godine tražimo sjednicu, sada nisam dobio materijale od Vlade. Moramo raspravljati o ovoj problematici i vratiti dostojanstvo braniteljima. Ministar ne brani tu populaciju, javnost je stekla dojam da su svi lažni. Je li ovo bojkot Vlade prema Parlamentu – pitao je izaslanik Ivo Tadić. Jedini odgovor koji je dobio je bio od ministra financija Ante Krajine, a koji je iz klupe dobacio: Otkud ja to znam. Nakon toga je Tadić zatražio Helezovu ostavku. I ostali izaslanici su imali brojne primjedbe na činjenicu da članovi Vlade FBiH jučer nisu našli vremena nazočiti sjednici koja je imala cilj dati odgovore na brojne probleme s kojima se susreće braniteljska populacija u Federaciji BiH. - Način na koji se ministar ponaša prema Domu je krajnje bezobrazan.

Sjednica za tjedan dana

Ministar daje tako bahate odgovore na izaslanička pitanja da je smiješno da je uopće ministar. Do sada je bio bezobrazan samo prema meni, a sada je prema čitavom Domu - kazao je izaslanik Josip Perić. Većina bošnjačkih izaslanika je tražila da se sjednica odgodi dok Vlada ne ustupi dokumente koji su već trebali biti u pripremi zakazane sjednice. Na kraju je odlučeno da Vlada Domu naroda do 10. travnja dostavi dokumentaciju o provedbi revizije korisnika braniteljsko-invalidske zaštite, te ostale dokumente o kojima će se raspravljati na sjednici koja će biti nastavljena za tjedan dana. Treba napomenuti kako su sjednici u Sarajevu nazočili ministar branitelja HNŽ-a Marinko Petrić, te ministar za pitanja branitelja ZHŽ-a Mladen Begić. U zastupničkim klupama su bili predstavnici osam braniteljskih udruženja koji su se jučer osobno mogli uvjeriti koliko je ovoj federalnoj Vladi i resornom ministru Zukanu Helezu stalo do rješavanja problema ove populacije. Većina izaslanika je na kraju izrazila nadu kako će Helez i njegove kolege idući put ipak naći vremena i nazočiti sjednici Doma naroda na kojoj se očekuju konkretna rješenja za probleme braniteljske populacije u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?