Sarajevo: Bez objavljivanja javnog natječaja

Tajni ugovori za nabavke teški 196,8 milijuna KM

mito
Foto: VL FOTO
25.10.2015.
u 13:25

Podaci Agencije za javne nabavke BiH pokazuju da je došlo do drastičnog pada broja i vrijednosti ugovora zaključenih bez objavljivanja javnog obavještenja o nabavci u odnosu na 2014. i 2013. godinu

Bez objavljivanja javnog natječaja, odnosno putem pregovaračkog postupka za nepunih 10 mjeseci ove godine u BiH su sklopljeni ugovori o javnim nabavkama, čija vrijednost iznosi 196,85 milijuna maraka. Na ovaj način, koji važi za najnetransparentniji, od početka godine do 21. listopada zaključena su 694 ugovora. Podaci Agencije za javne nabavke BiH pokazuju da je došlo do drastičnog pada broja i vrijednosti ugovora zaključenih bez objavljivanja javnog obavještenja o nabavci u odnosu na 2014. i 2013. godinu. - U 2014. godini je zaključeno čak 4.478 takvih ugovora u vrijednosti od 929,6 milijuna, dok je u 2013. godini zaključeno 4.127 ugovora bez objave obavještenja, čija je vrijednost prešla milijardu KM,  kazali su u Agenciji za javne nabavke.

Na pad broja i vrijednosti ove vrste ugovora uticao je novi Zakon o javnim nabavkama, čija je primjena počela 27. studenoga prošle godine. Direktor Agencije za javne nabavke Đinita Fočo je kazala da početkom primjene novog zakona ugovorni organi koriste informacijski sistem e-nabavke. - Oni su odgovorni za točnost unesenih podataka, jer Agencija ne može znati je li ugovorni organ prilikom unosa izvješća unio točne, odnosno pogrešne podatke, zaključila je Fočo.

U navladinom sektoru, međutim, ističu da je smanjenje broja tajnih ugovora samo prividno zbog novih odredaba u Zakonu o javnim nabavkama. Naglašavaju da je BiH i dalje u vrhu liste zemalja po netransparentnosti u postupcima javnih nabavki i da stotine milijuna maraka iz tih poslova na sumnjiv način završavaju u privatnim džepovima. Tehnički tajnik Udruženja građana "Tender" iz Banjaluke Igor Vukajlović kaže da je njihova ranija analiza pokazala da je čak 75 % zaključenih ugovora netransparentno.

- Nadamo se da će broj transparentnih ugovora sada bar malo biti povećan, jer se objavljuju i konkurentski zahtjevi, ali podatak da je smanjen broj ugovora bez objavljivanja obavještenja je prividan zbog zakonske odredbe koja sada omogućava, između ostalog, da povezana preduzeća kada vrše nabavke između sebe ne moraju sprovoditi pregovarački postupak bez objave, već su izuzeti iz zakona. Nije to nikakvo poboljšanje stanja nego su takve zakonske odredbe da se to sada ne registrira kao pregovarački postupak bez objave, rekao je Vukajlović i naveo kao primjer postupak izuzetno vrijednih nabavki između termoelektrane i rudnika koji su u povezanom preduzeću.

Kroz javne nabavke godišnje se obrću milijarde maraka, jer je kompletan javni sektor obvezan raspisati natječaj za svaku ozbiljniju kupovinu.

Uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka bez objave obavještenja

* kada nijedna ponuda ili nijedna prihvatljiva ponuda nije dostavljena u otvorenom ili ograničenom postupku i kada uvjeti za ugovor nisu bitno promijenjeni u odnosu na uvjete iz prethodnog postupka

* kada nije dostavljen nijedan zahtjev za sudjelovanje u ograničenom postupku ili nijedan kvalificirani kandidat nije zatražio sudjelovanje u tom postupku i kada uvjeti za ugovor nisu bitno promijenjeni u odnosu na uvjete iz prethodnog

* kada zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava ugovor može biti dodijeljen samo određenom dobavljaču

* kada izuzetno, zbog dokazivih razloga krajnje hitnosti, prouzročene događajima nepredvidivim za ugovorni organ, ne mogu biti ispoštovani zakonom utvrđeni minimalni rokovi za ostale postupke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?