Papin šef diplomacije posjet BiH okončao u Međugorju

Mons. Gallagher: Ova je zemlja pokazala da razlike nisu teret, već bogatstvo

20.03.2022.
u 19:11

 

 

Četverodnevni posjet BiH tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher završio je jučer u Međugorju. Tamo se susreo s mons. Aldom Cavallijem, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, te provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom. Uz mons. Paula Richarda Gallaghera, vatikansko izaslanstvo činili su mons. Janusz Stanisław Błachowiak iz Državnog tajništva Svete Stolice te mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH. Službeni posjet visokog crkvenog velikodostojnika i dužnosnika Svete Stolice BiH treba promatrati i u kontekstu potrebe za harmoniziranjem međunacionalnih, a time i međuvjerskih odnosa u BiH, zemlji izrazitog multietničkog karaktera koja se tek treba ostvariti kao država u kojoj će prava svakog konstitutivnog naroda biti zaštićena na učinkovit način. Sveta Stolica vrlo dobro razumije i položaj u kojemu se nalaze Hrvati katolici, kao narod koji još uvijek nije ostvario svoju punu jednakopravnost iako mu to Ustav, odnosno konstitutivnost kao njegovo natktrovljujuće načelo, jamči. Vatikan je svjestan potrebe za uravnoteženjem odnosa, ali i trenutka u kojemu se, a u svjetlu novih geopolitičkih odnosa, kao ključna nameće potreba osiguranja stabilnosti na jugoistoku Europe, piše Večernji list BiH.

Važne poruke

Iznimno je važna i činjenica da je mons. Gallagher služio svete mise u crkvama u tri velika urbana središta u državi, odnosno središtima Vrhbosanske nadbiskupije, Banjolučke biskupije i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prvog dana predvodio je misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a nakon toga i u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure te u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svetkovinu sv. Josipa. - Neka sv. Josip podari svima u BiH i ovih dana stanovništvu Ukrajine sposobnost da sanjaju, riskiraju i izvršavaju teške zadaće koje su vidjeli u svojim snovima jer, kako nas je podsjetio papa Ivan Pavao II. u Banjoj Luci (2003.): "Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti čekajući da vam netko drugi riješi teškoće, nego zlo odlučno priječite snagom dobra". Dobro znamo koliko ste poteškoća imali i s koliko se poteškoća morate svakodnevno suočavati u ovoj zemlji, gdje su kulturne i etničke razlike tijekom povijesti često bile izvor nerazumijevanja i trvenja, izazivajući sukobe i ratove. Sukob 1990-ih oduzeo je domove i uništio cijele obitelji, ne samo hrvatske. Država je pozvana snažno provoditi svoju odgovornost u jačanju institucija i njegovanju načela koja su u srcu svake demokracije. To zahtijeva nepokolebljivu predanost u korist zakonitosti i pravednosti za iskorjenjenje korupcije i drugih oblika kriminalnog djelovanja, za podupiranje neovisnog i nepristranog pravosudnog sustava, za jednake mogućnosti na tržištu rada - kazao je.

Iz sarajevske katedrale mons. Gallagher uputio je poruku kako su BiH, zemlji u kojoj se susreću, a ponekad i sukobljavaju različite kulture i tradicije, posebno potrebni dar mira i graditelji mira, odnosno ljudi. Na misi u Banjoj Luci posebno je uputio na pomirenje. - Pomirenje koje se rađa iz oprosta. Rješenje za podjele, kako nas je učio papa Franjo, nije u tome da se nekome suprotstavimo, jer nesloga rađa još više nesloge. Pravi lijek počinje molitvom Bogu za mir, za pomirenje, za jedinstvo - kazao je mons. Gallagher.

Multietnički karakter

Tijekom posjeta BiH mons. Gallagher sastao se s nizom predstavnika političkog i vjerskog života u državi, a između ostalih i s vjerskim poglavarima crkava i drugih religija u BiH koji čine Međureligijsko vijeće BiH. Osim vrhbosanskog nadbiskupa mons. Tome Vukšića, na susretu su sudjelovali mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom, direktor Uprave za vanjske poslova Rijaseta Islamske zajednice u BiH Razim Čolić, predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, mons. Janusz Stanisław Błachowiak i protojerej-stavrofor Vladislav Topalović. - Čast mi je prenijeti vam pozdrave pape Franje koji je posjetio ovaj europski Jeruzalem 2015. - rekao je mons. Gallagher te religiozni pluralizam nazvao "jednim od najkarakterističnijih fenomena našeg suvremenog svijeta", prenosi nedjelja.ba. Jasno je poručio kako živimo u dobu u kojem su dijalog, tolerancija i međusobno razumijevanje visoko cijenjeni. Toga je posebno svjesna ova regija, gdje su se stoljećima susretale, a ponekad i sukobljavale latinska, bizantska i islamska kultura, poručio je, prenosi KTA. Iznimno je značajna i njegova poruka o tomu kako je u BiH moguće stvoriti ozračje koje će odisati istinskim dijalogom. - Govoreći o Balkanu, ponekad se može čuti izraz "europska bačva baruta" ili ono "Balkan proizvede više povijesti nego što može probaviti" (Winston Churchill). Ipak, ova je regija, posebice BiH, tijekom stoljeća vidjela izvanredne primjere mirnog suživota ljudi različitih nacionalnosti, kultura i religija. Povijest ove zemlje pokazala je kako je moguće stvoriti društvo u kojem razlike zapravo nisu teret, već bogatstvo - naglasio je, između ostaloga, nadbiskup Gallagher.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?