Mladoj Fojničanki lockdown pomogao u kreativnosti

Tea višak vremena usmjerila u osnivanje brenda, uskoro pokreće obrt

17.04.2021.
u 15:39

Da lockdown, policijski sat, online predavanja, dugi boravci doma za mlade ljude ne moraju značiti ograničavanja, pokazuje primjer 22-godišnje Tee Jukić iz Fojnice, koja je višak vremena u ovoj novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa preusmjerila u razvijanje kreativnosti i pokrenula vlastiti brend, a uskoro bi mogla registrirati i obrt, piše Večernji list BiH.

Sam svoj majstor

Tea je studentica četvrte godine mikrobiologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a prije nekoliko mjeseci počela je s izradom tanjurića od glinamola za kojima trenutačno vlada velika potražnja, i to ne samo u BiH. Tanjuriće koje ova mlada Fojničanka izrađuje ručno, te je svaki jedinstven jer je nemoguće napraviti dva u potpunosti identična, naručuju iz velikog broja europskih zemalja kao što su Nizozemska, Italija, Austrija i druge... - Ideja za izradu tanjurića došla je spontano za vrijeme mog rada u Beaver radionici. Vlasnica Beavera moja je prijateljica i ona mi je predložila osnovati svoj brend kao što je i ona učinila. Jako me privukao ručni rad i ideja da će moji proizvodi krasiti mnoge domove diljem BiH, ali i izvan nje. Želja mi je baviti se izradom keramičkog posuđa, ali još nisam spremna na velika ulaganja, tako da sam morala pronaći alternativu. Za početak napravila sam nekoliko tanjurića od glinamola i jako mi se svidio konačan proizvod. Ubrzo sam smislila naziv brenda i radove predstavila na društvenim mrežama, a onda su počele narudžbe... - priča nam Tea. Objašnjava kako je za izradu samo jednog tanjurića potrebno nekoliko dana jer je tehnika kojom ona radi zahtjevna, odnosno zahtijeva vrijeme. - Za samo sušenje glinamola potrebna su četiri dana. Zatim slijede obrada, bojenje i lakiranje, tako da mi je za izradu jednog tanjura potrebno 5 - 7 dana - objašnjava ova mlada studentica čiji brend nosi naziv “Trebaš tanjur”. Iako je proces izrade dugotrajan, Tea kaže kako nju opušta te joj odagna misli sa situacije u kojoj se već mjesecima nalazi cijeli svijet. Sirovine za izradu nabavlja u BiH, a sve narudžbe još uvijek stiže sama završiti. - Nemam pomoć u izradi, još uvijek sve radim sama. No bude li mi trebala pomoć, okružena sam divnim ljudima koji su mi svakodnevna podrška i na koje uvijek mogu računati - govori Tea. Na pitanje u koje svrhe najčešće kupci naručuju tanjure, mlada poduzetnica, čiji se rad slobodno može nazvati umjetnošću, govori kako je najčešće riječ o desertnim tanjurima. Kupci ih naručuju kao darove za drage osobe. Nekad je povod rođendan, nekad obljetnica, a nekad netko jedinstvenim darom samo želi iznenaditi i obradovati nekoga sebi dragog.

Nema poticaja za obrte

- S obzirom na to da nas je sve zatekla ova situacija s pandemijom, zbog koje je ekonomska situacija takva kakva jest, jako sam zadovoljna potražnjom i prodajom - odgovara na pitanje o broju narudžbi Tea, koja je ovih dana počela s opremanjem vlastite radionice u kojoj planira izraditi još neobičnije tanjuriće koji će joj, nada se, pomoći da ostvari želju i počne se baviti izradom keramičkog posuđa.

- Počela sam s opremanjem svoje radionice jer dosad nisam imala poseban prostor u kojem sam izrađivala proizvode. Nakon što radionica bude gotova, planiram registrirati obrt - ističe Tea. Nažalost, općina iz koje dolazi mladima ne nudi poticaje za razvoj ideja i otvaranje obrta, stoga je financijski oslonjena na sebe i svoje najbliže. - Još je uvijek ovo relativno nov brend, postoji nešto više od tri mjeseca. Možda u budućnosti i dobijem neki poticaj - optimistična je djevojka čiji primjer pokazuje da svaka situacija može donijeti nešto pozitivno ako se u pozitivnom smjeru razmišlja. Cijena tanjura ovisi o više čimbenika, veličini, obliku, motivu i natpisu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije