"Pravosuđe, društvo i mediji"

Tegeltija: Pravosudnom sustavu potrebno povjerenje javnosti

Milan Tegeltija
11.04.2016.
u 13:35

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija kazao je da je svakom pravosudnom sustavu potrebno povjerenje javnosti da bi mogao optimalno funkcionirati, ali da usljed niza faktora, takvo povjerenje nije lako uspostaviti.

Izjavio je to povodom dvodnevne Regionalne radionice "Pravosuđe, društvo i mediji" koju je VSTVBiH, u suradnji s Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije (TAIEX), organizirao danas u Sarajevu.

Cilj radionice jeste ukazati na važnost i utjecaj odnosa s javnošću na kreiranje javnog mnijenja o pravosuđu, unapređenje komunikacije i suradnje s medijima i korisnicima sudova kao i povećanje pristupa pravdi i transparentnost pravosuđa u BiH. Također važna komponenta radionice jeste uspostavljanje suradnje i razmjena iskustava sa zemljama članicama Europske unije (EU).

Prvi dan radionice posvećen je temama vezanim za transparentnost i odgovornost pravosuđa, pristup pravdi iz perspektive medija te poboljšanje komunikacijskih kanala između pravosuđa i medija. 

Drugi dan radionice bit će posvećen europskim primjerima iz prakse kada su odnosi pravosuđa i medija u pitanju, kao i temi  o stereotipima u komunikaciji pravosuđa i medija.

Tegeltija je u uvodnom obraćanju podsjetio da su aktivnosti unapređenja odnosa s javnošću počele još 2004. U okviru projekta koji je financirao USAID 2008. godine, 22 suda su bila uključena u program primjene europskih standarda radi reforme sudske administracije.

Također, u siječnju ove godine VSTVBiH je organiziranjem konferencije za predsjednike sudova u Tesliću o temi "Mediji i pravosuđe", započeo intenzivnije aktivnosti na unapređenju odnosa pravosuđa i medija, što je, kako je istaknuo, predviđeno i Strateškim planom VSTV-a za razdoblje 2014-2018.

- Cilj ovog najvažnijeg strateškog dokumenta naše institucije odnosi se na unapređenje otvorenosti i dostupnost informacija o radu pravosudnih institucija u BiH stručnoj i široj javnosti - naglasio je Tegeltija i dodao da tim aktivnostima žele postići da građani bolje razumiju način funkcioniranja i rad pravosudnih institucija, ali i da budu svjesni brojnih izazova s kojima se pravosuđe suočava.

Naveo je primjer nekih od rezultata istraživanja zadovoljstva korisnika sudova koje je provedeno prije dvije godine u Općinskom sudu u Mostaru i Općinskom sudu u Tuzli, a koji su pokazali da je najvažniji razlog nedostataka povjerenja javnosti u rad pravosuđa - spora obrada predmeta na sudovima.

Tegeltija je konstatirao da pravosuđe nema podršku drugih grana vlasti u BiH te da političke stranke i njihovi predstavnici u vlasti dodatno podrivaju povjerenje u pravosudni sustav, plasirajući sliku u javnosti da je pravosuđe "krivo" za probleme nad kojima pravosuđe često nema ni kontrolu ni utjecaj.  

Stoga je zaključio da je neophodno jače angažiranje VSTV-a i putem aktivne suradnje s medijima da bi se izgradila objektivna slika o radu pravosudnih institucija i rezultatima u reformi pravosuđa, "koji nisu zanemarljivi kako se često nastoje prikazati".

Šefica pododjela za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Europske unije u BiH i Uredu specijalnog predstavnika EU Chloe Berger kazala je da iskustvo zemalja članica EU pokazuje da je odnos pravosuđa i medija napredovao posljednjih nekoliko dekada.

Međutim, mišljenja je da je BiH, generalno gledajući, u ranoj fazi u svom odnosu s medijima i javnošću.

- BiH se susreće s izazovima koje su imale i zemlje EU, a javna percepcija pravosudne efikasnosti, kao i javnog mnijenja o integritetu pravosuđa, ostavlja prostor za poboljšanje te pokazuje brojne izazove - ocijenila je Berger.

Kako je rekla, u odnosu između pravosuđa i medija, mediji imaju ulogu onoga koji prati i izvještava o pravosuđu i njegovim uspjesima - na nepristran način. Ta suradnja, smatra Berger, dvostrani je proces i treba biti čvrsta i bez ugrožavanja zaštite osobnih podataka ili pravnih procedura.

Poručila je da će EU nastaviti da ohrabruje VSTV i urede sudova i tužitelja u cijeloj BiH da nastave s već poduzetim pozitivnim  mjerama.

Novinarka Magazina START Rubina Čengić mišljenja je da način komuniciranja pravosudnih institucija s medijima treba poboljšati te da postoji mnogo problema, počevši od toga da svi mediji nisu ravnopravno tretirani.

Dodala je, da predstavnici pravosuđa ne mogu davati izjave medijima samo kada to njima odgovara i kada promoviraju svoje uspjehe, već i kada nešto nije u redu.

- Ljudi u pravosuđu moraju biti transparentniji kada su u pitanju plaće, istrage, tužiteljske odluke o zatvaranju istraga… Sve to mora biti transparentno - podvukla je Čengić, dodajući da također moraju voditi računa o rezultatima svoga rada i percepciji javnosti.

Osim navedenog, još jedna važna stvar, po riječima novinarke Magazina START, jeste i alat uz pomoć kojeg mediji komuniciraju s pravosuđem, a kako je istaknula, glasnogovornici nisu dovoljno obučeni ili su nedovoljno ovlašteni da razgovaraju s medijima, dok web stranice često nisu ažurirane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?