susret u Tirani

Tegeltija s Merkel: BiH je za europski put, povezanost i unapređenje regionalne suradnje

14.09.2021.
u 17:34

Tegeltija je informirao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši kako su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti u BiH jedino rješenje za neometano funkcioniranje BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Tirani s kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel.

Tegeltija je izrazio zahvalnost kancelarki Merkel na kontinuiranoj podršci Njemačke u procesu europskih integracija BiH, uzimajući u obzir da su Berlinski proces i ranija „njemačko - britanska inicijativa“ rezultat njezinih osobnih napora da se BiH i države regije što prije priključe EU.

Ocijenio je kako je pokretanjem Berlinskog procesa na zapadnom Balkanu stvorena drugačija atmosfera i otvorene nove mogućnosti za suradnju.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH je istaknuo opredijeljenost BiH za europski put, povezanost i unapređenje regionalne suradnje, koja je pokazala svoj značaj tijekom pandemije koronavirusa.

On je informirao kancelarku Merkel o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, naglasivši kako su dijalog, razgovor i poštivanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti u BiH jedino rješenje za neometano funkcioniranje BiH.

Istaknuo je da u BiH ima dosta pitanja o kojima je moguće postići dogovor, bez nametanja, a da će, sa druge strane, neka pitanja rješavati buduće generacije.

Tegeltija je ukazao da su SR Njemačka i njena ustavna struktura primjer efikasne decentralizirane države, organizirane po želji svih koji u njoj žive.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim bilateralnim odnosima Njemačke i BiH,  te ukazali na mogućnosti dodatnog unapređenja suradnje u oblastima od obostranog interesa, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?