NELGALNA VLADA

Tehnički mandat nije bio smetnja Vladi FBiH za milijunske kredite

Vlada FBiH umjesto da radi, u stalnom političkom sukobu
Foto: Stojan Lasic/Vecernji list
12.02.2014.
u 09:59

Po definiciji “tehnički mandat” znači da federalna Vlada nastavlja svoj rad samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza te koje su potrebe za nužno funkcioniranje Federacije BiH

S 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih Vlada Federacije BiH je točno prije godinu dana izgubila povjerenje tada novoformirane parlamentarne većine koju čine SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990. Na temelju takve odluke do izbora nove vlade, ministri na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem obećali su raditi u tehničkom mandatu, što znači da su i njihove ovlasti bitno ograničene.

Dodatna zaduživanja

Po definiciji “tehnički mandat” znači da federalna Vlada nastavlja svoj rad samo na neophodne aktivnosti koje osiguravaju izvršavanje preuzetih međunarodnih obveza te koje su potrebe za nužno funkcioniranje Federacije BiH. Dok traje tehnički mandat i čeka se izbor nove vlade u Parlamentu FBiH za čiju smjenu suglasnost mora dati predsjednik FBiH, takva vlada nije mogla donositi nikakve odluke o dodatnim zaduženjima i trošenju novca kao ni vršiti nova imenovanja u razne odbore, javna poduzeća... Sad kad predsjednik iste te tehničke Vlade Nermin Nikšić tvrdi kako ne može dati ostavku, sve dok ne nađe riješenje za njihova nasljednika, iako je brojnim zaduženjima na domaćem i međunarodnom financijsko tržištu Federaciju BiH zadužio za stotine milijuna eura. Sve odluke o zaduženjima, postoje na službenim stranicama Vlade FBiH, a posljednje veliko zaduženje bilo je za potrebe projekta “Modernizacija magistralnih cesta u Federaciji BiH“ kod Europske investicijske banke u iznosu do 50 milijuna eura. U tehničkom mandatu Vlada Federacije BiH, između ostalog, imenovala je ljude u upravne i nadzorne odbore, Mirovinskog fonda FBiH, javnih poduzeća i drugih službi, a da to nije smjela. Kako bi sanirali proračun u kojem su stvorene goleme financijske dubioze, Vlada je u siječnju ove godine donijela četiri odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH preko emisije trezorskih zapisa FBiH radi prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih proračunom FBiH za 2014. godinu, u ukupnom iznosu do 260,000.000 konvertibilnih maraka.

Imenovanje nove vlade

Kako se tehnički može zamijeniti stara, a izabrati nova vlada FBiH, za što se zalaže predsjednik Nermin Nikšić. Prvo njezinu smjenu treba prihvatiti predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH. Potom zastupnici oba doma federalnog Parlamenta moraju imenovati nove ministre. No kako je izlaskom Stranke za bolju budućnost SBB iz parlamentarne nema potrebne većine, nema niti dovoljno ruku koji bi u tehničkom smislu imenovali novu federalnu Vladu. Tako da će ta pat-pozicija potrajati možda i mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije