što pokazuju podaci o utrošenom novcu

Tek svaka četvrta marka za povratak došla iz inozemstva

31.05.2017.
u 07:00

Od 2003. godine, kada je odgovornost za proces povratka prenesena s međunarodnih organizacija na domaće institucije vlasti u svrhu provedbe Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma, utrošene su 1,2 milijarde KM. Ti podaci o utrošku donacijskih sredstava za povratak odnose se na razdoblje do 2015., ali imajući u vidu stalno smanjenje donacijskih sredstava za te potrebe u prošloj godini, sigurno nije došlo do značajnije promjene ukupnog iznosa donacija.

Milijunski iznosi

Prema službenim podacima bosanskohercegovačkih vlasti, iz proračuna na svim razinama vlasti utrošeno je oko 875 milijuna KM, što čini gotovo 75 posto ukupno utrošenih sredstava. Utrošena sredstva stranih donatora iznose 320 milijuna KM, što je malo više od 25 posto ukupnih sredstava. Za obnovu 46.800 stambenih jedinica utrošen je 651 milijun maraka i to predstavlja 54 posto ukupno utrošenih sredstava. Za održivost, koja obuhvaća obnovu komunalne i socijalne infrastrukture, te mjere za ekonomsku održivost povratnika, utrošena su 544 milijuna KM, odnosno 46 posto sredstava. Upravo taj segment pomoći smatra se krucijalnim za održivost povratka, koja je u mnogim sredinama BiH upitna.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije