Plenarna sjednica Europskog parlamenta

Teme od portugalskog predsjedanja do Rezolucije o posljedicama potresa u Hrvatskoj

15.01.2021.
u 13:41

Sljedeći tjedan održava se prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta. Dnevni red uključuje, između ostalog, rasprave i glasovanje o Izvješću o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU-a, te o Rezoluciji o posljedicama potresa u Hrvatskoj, kao i debatu o početku portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Godišnjim izvješćima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj obrambenoj politici EU-a procjenjuje se utjecaj globalnih razvoja na Uniju, tako da ove godine izvješća uključuju i utjecaj posljedica pandemije Covid-a 19 na geopolitičku dinamiku.

„Susjedstvo Unije suočavalo se tijekom cijele prošle godine s brojnim izazovima vezanima za mir i sigurnost. Europska unija mora poraditi na strateškoj autonomiji i primijeniti aktivnu vanjsku politiku” – izjavila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko. Ona je u svojim amandmanima naglasila potrebu za poboljšanjem transatlantske suradnje i ukazala na neupitnu potporu EU-a europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, što su države članice potvrdile Zagrebačkom deklaracijom od 6. svibnja 2020.

Europski će parlament nakon izvješća Komisije i plenarne debate sljedeći tjedan glasovati o Rezoluciji o ublažavanju posljedica potresa u Hrvatskoj. Zastupnica Zovko, koja je sudjelovala u sačinjavanju nacrta Rezolucije s ostalim hrvatskim zastupnicima iz svih političkih skupina, pozdravila je spremnost Europskog parlamenta na razgovor o utjecaju razornog potresa koji je pogodio Hrvatsku.

„Ova debata predstavlja jasan znak snažne potpore hrvatskom narodu. Hrvatska već može računati na pomoć nekoliko država članica. Ovaj znak solidarnosti jasno pokazuje prednosti pripadanja europskoj obitelji. U slučaju prirodnih katastrofa, države članice kroz EU mehanizam civilne zaštite mogu brzo koordinirati pomoć za pogođenu članicu. Upravo je ovaj europski instrument odigrao najznačajniju ulogu u raspodjeli medicinske opreme u borbi protiv bolesti Covid-19” – izjavila je Zovko. Ona je posljednjih godina aktivno promovirala EU mehanizam civilne zaštite, na kojem je u prošlom mandatu radila kao izvjestiteljica ispred Odbora za razvoj. U tom je kontekstu prošle godine iznijela prijedlog da se uvede Europski dan zaštite od požara, čime bi se pokrenuo jedan od ključnih aspekata poboljšanog mehanizma – prevencija i pripravnost za katastrofe.

Godinu dana nakon početka hrvatskog predsjedanja, predsjedanje Vijećem Europske unije preuzima Portugal. Zastupnici u Europskom parlamentu će s premijerom Portugala razgovarati o programu portugalskog predsjedanja, kojem je jedan od prioriteta oporavak od krize i cijepljenje građana Europe. Pored rada na otpornosti EU-a, Portugal će se tijekom predsjedanja fokusirati na provedbu Zelenog plana i Digitalne agende EU-a.

Zastupnica Zovko na temu je vanjske politike izjavila: „S obzirom na to da će portugalsko predsjedanje Vijećem biti prvo u povijesti s Ujedinjenim kraljevstvom kao trećom zemljom, Europska unija mora izgraditi uravnoteženo i pravično partnerstvo s Ujedinjenim kraljevstvom. Nadalje, Portugal u svom predsjedanju mora nastaviti graditi odnose sa zemljama zapadnog Balkana, koji su uspješno uspostavljeni i održavani u hrvatskom i njemačkom predsjedanju”.

Dnevni red plenarne sjednice Parlamenta uključuje i debatu i glasovanje o Izvješću o ostvarivanju djelotvornog političkog učinka Europske godine kulturne baštine. „Premda je obilježena 2018., Europska godina kulturne baštine još uvijek je značajna u kontekstu razmatranja naučenih lekcija i stvaranja dugoročno djelotvorne politike promoviranja i očuvanja kulturne baštine” – izjavila je Zovko.

Kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje naglasila je vrijednost kulturne baštine za naše društvo. „Ne smijemo podcjenjivati doprinos kojeg dobro očuvana kulturna baština ima za naše gospodarstvo. Hrvatska ima bogatu kulturnu baštinu koja svake godine privlači milijune turista. Štoviše, ona govori o povijesti, tradiciji i identitetu, te iz toga razloga moramo ovaj izvor kolektivnog sjećanja njegovati kako na lokalnoj, tako na državnoj i europskoj razini” – zaključila je zastupnica Zovko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?