Autoceste FBiH

Terzić: Tražimo nova rješenja da se izgradnja Koridora Vc ubrza

Adnan Terzić
05.12.2016.
u 09:44

Adnan Terzić, vršitelj dužnosti generalnog direktora „Autocesta FBiH", u intervjuu za „Dnevni avaz" naglašava odlučnost da će učiniti sve kako bi se spriječilo zaustavljanje projekata na izgradnji Koridora Vc, ali i pronašla alternativna rješenja.

Terzić, koji je na ovu poziciju imenovan prije 20-ak dana, poručuje kako je potrebno zasukati rukave i početi raditi, jer je dosta vremena već izgubljeno, a projekti stoje.

- Mislim da nema koristi sjediti i plakati zbog toga što netko nešto nije uradio. Raditi se mora. I mi u „Autocestama FBiH" užurbano tražimo nova rješenja da se gradnja ubrza. Imat ćemo jasniju sliku do kraja mjeseca - kaže Terzić.

Na upit koliko koči nastavak izgradnje autoputa neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama i trošarinama u BiH, Terzić kaže da nije upoznat o razlozima neusvajanja tog paketa zakona na Upravnom odboru UNOBiH.

- Znam da su nedavno na sastancima lidera bili politički usuglašeni stavovi o tom pitanju. Naravno, za nas neusvajanje akciza predstavlja ogroman problem, ali samo u kontekstu toga ako se želimo bazirati na financiranje izgradnje ostatka koridora putem europskih banaka. Pokrenuli smo već određene aktivnosti kada su u pitanju alternativna rješenja. Već u ponedjeljak (danas) imat ćemo sjednicu Uprave, gdje ćemo pokrenuti neke važne procese. Druge opcije se traže i vidjet ćemo sve vrlo brzo. Pomaka već ima - kazao je Terzić.

Upitan je li jedna od alternativa načina financiranja izgradnje autoputa i privatno-javno partnerstvo po uzoru na zemlje regije, koje su putem ovog modela mnogo brže došle do novih dionica, ali i skratile njegov rok izgradnje, Terzić je kazao kako ne misli da je to privatno-javno partnerstvo u klasičnom smislu.

- Vlada FBiH je još u veljači donijela odluku da se uvede novi način financiranja, a to je da izvođač osigura financiranje, izradi projektiranje i onda preda sve državi na upravljanje. To je jedan oblik koji sigurno ubrzava procese, ali od veljače ništa se na tome nije radilo. Stoga i pokrećem aktivnosti da taj model konačno zaživi.

Dodao je da se mora pokušati angažirati što više domaćih ulagača u taj proces.

- Svjedoci smo da građani i tvrtke u BiH imaju oko deset milijardi KM ušteđenih sredstava. Samo deset posto od toga značilo bi nekoliko novoizgrađenih dionica. Moramo doći do jednog programa koji će biti zanimljiv investitorima, ali i koji će osigurati njihovu sigurnost i zaštitu - ističe Terzić.

Prepreke koje su se pojavile ranije u izgradnji dionice prema Počitelju, kako podsjeća v.d. direktora "Autocesta FBiH", još nisu otklonjene i  na tome se radi.

Govoreći o tome kada možemo očekivati nove kilometre autoputa, Terzić kaže da je sada potrebno otkočiti sve procese i ubrzati aktivnosti.

- Moj stav je da sve što možemo pripremiti i ubrzati do početka nove građevinske sezone, a to je kraj veljače - početak ožujka, to i uradimo. Ali, dosta je detalja koji se moraju definirati i dogovoriti unutar Federacije, ali i sa stranim bankama - zaključio je Terzić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?